szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szabadidő

Méz ABC

Méz ABC
A mézet a méhek állítják elő oly módon, hogy átalakítják a virágokban lévő szacharózt cukorrá. Egészen a XVII. századig az egyetlen, a konyhában használható édesítőszer-koncentrátumunk a méz volt, ám e rendkívüli táplálékunk jelentőségét ma nem értékeljük eléggé.

Pofon és a frakk 2.

Pofon és a frakk 2.
Hívatlan vendégek Előzmény: Pofon és frakk A szovjet tisztek Hazsega György házában voltak elszállásolva, mert a tanító úr jól beszélt oroszul, s ő tolmácsolt nekik. Több bűdi asszony, lány odamenekült a tisztek védelme alá, mert az előző napokban komoly zavargások történtek, főleg a szélső utcákban voltak veszélyben a nagyobb lányok, asszonyok. Mert nem egyet közülük a család tagjai szeme láttára vittek el, erőszakoltak meg, ezekről valamit mindenki tudott, sejtett, de mélyen hallgattak róla.  

Időutazás a múltba

Időutazás a múltba
Naplótöredékek az I. világháborúból. 2. rész, Előzménye: Naplótöredékek az I. világháborúból 1. rész   Tréfás, verses háztartási elvárások 1915-ből Nagy M. István az 1915. május. 13-tól datált hadifogságában, a kevés pihenő időben, az állandóan magával hordott noteszába a napi események, álmok, félelmek, remények, időjárás rögzítése mellett - valószínűleg fogolytársai közreműködésével - leírja, hogy egy új asszonynak milyen stafírunggal, eszközökkel kellett rendelkezni, milyen elvárásai lehettek férjével szemben. Ezt tréfás, verses formában örökíti meg, ceruzás írással.  

Eszter és a téli madáretetés

Eszter és a téli madáretetés
2010. január közepén kemény mínuszokkal támadt újra a tél. A lehullott kevés hó is megmaradt. Vékonyan takarta a tájat, ami csak éppen arra volt elég, hogy elfedje a madarak elől a földön található apró magvakat, gyümölcs, zöldségmaradványokat.

A méhpempő a hosszú élet titka?

A méhpempő a hosszú élet titka?
A méhpempőnek sok csodálatos hatást tulajdonítanak: oldja a stresszt, növeli az állóképességet, segít a teherbe esésben és táplálja a bőrt is. De vajon ezek az állítások megfelelnek a valóságnak?

Csalóka versenyfutás

Csalóka versenyfutás
Gyermekversek...

Pulpituson

Pulpituson
1991 januárjában, Tiszavasvári ismételt várossá válásának 5. évfordulóját ünnepeltük. A Művelődési Házban zsúfolásig megtelt nagyteremben visszaemlékezésekkel, beszámolókkal, kitüntetésekkel, szép műsorral emlékeztünk. Az akkori általános szokás szerint a rendezvény első részében a meghívott országos, megyei és helyi vendégek, vezetők részvételével díszelnökség foglalt helyet a színpadon.

Eszter a télről mesél

Eszter a télről mesél
Eszter egy, decemberi este - mivel már kilenc telet megélt - a szomszédban lakó óvodás gyerekeknek a télről kezdett mesélni.  

Vásári karácsony

Vásári karácsony
Ünnepösszegző

Verseljünk az ünnepek jegyében!

Verseljünk az ünnepek jegyében!
Bontsuk ki a verscsokrot!

Kor, család, helytörténet 4. rész

Kor, család, helytörténet 4. rész
Előzménye: Kor, család, helytörténet 1. rész, 2. rész, 3. rész 2001. január 1-én vette a nem mindennapi bátorságot Görög Kálmánné, sz. Balázsi Ilona, anyai nagynéném, hogy hangszalagra mondja élete, családja, felnevelő környezete történetét. A ma 82 éves Ilonka néném hozzájárult, hogy írásban is rögzítsem az általa átélt, megismert eseményeket, emlékeket.  

Ördögi terv

Ördögi terv
 Gyermekversek...

Csizmavásár

Csizmavásár
Gyermekversek...

A Mikulás és az ünnepek bűvöletében

A Mikulás és az ünnepek bűvöletében
Egy csokor Mikulás-Télapó vers. Bűvöljék el vele gyermeküket! Hogyan készítsünk mézeskalácsot és ünnepi italokat?

Pofon és frakk

Pofon és frakk
A felbolydult hátország Tiszavasvári bűdi részén átvonuló II. világháborús, átélt eseményeiről az 1944-ben még 12 éves, sovány, alacsony növésű Kerékgyártó Mihály osztja meg velünk nem mindennapi emlékeit.  

Az öreg prímás

Az öreg prímás
Papp Lajos Tiszavasvári muzsikusának, aki 75 éve vette kezébe a hegedűt.  

Az 1956-os forradalom 11. rész

Az 1956-os forradalom 11. rész
Vásárosnaményból, Sztálin út 49-ből Előzménye: Az 1956-os forradalom 1. rész, 2. rész, 3. rész,, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész, 10. rész Magyar sors  

Az 1956-os forradalom 10. rész

Az 1956-os forradalom 10. rész
Vásárosnaményból, a Sztálin út 49-ből Előzménye: Az 1956-os forradalom 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész   A majdnem disszidálás Az egyik november eleji vasárnap apám elment a Vasúti étterembe, hogy családi ügyben valamit megbeszéljen Matild húgával, aki a presszó részben volt akkor pultos, felszolgáló. A beszélgetésük után átment az éttermi részbe, ahol ismerősi köréből hamar összeverődött egy asztaltársaság és iszogatni kezdtek.  
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia