szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szabadidő

Eszterék csillagjárása

Eszterék csillagjárása
2013. március közepén, a már serkenő növényekre, mocorgó bogár, madár, s más állatvilágra, hatalmas szél és hideg kíséretében „leszakadt az ég”.

Hihetetlen fordulat: a nem várt kitüntetés

Hihetetlen fordulat: a nem várt kitüntetés
Előzménye: A roppant fontos jelentés Újabb két nap múlva tudtam, rövid időre hazamenni. Ekkor találkoztam a szüleim által befogadott árvízi menekültekkel, a 20 év körüli fiatalasszonnyal, 1 éves kisfiával és zárkózott, mogorvának tűnő anyósával.  A fiatalasszonnyal - mint akiknek közös titkuk van - egy pillanatra összemosolyogtunk.

Az eltűnt népszokás: komatál küldés

Az eltűnt népszokás: komatál küldés
A komatál küldés kihalóban lévő szokások közé tartozik. A múlt században még sok helyen élő volt és gyakorolták.

Kirepülési kaland Méhországban

Kirepülési kaland Méhországban
Az igazi kiröpülés tulajdonképpen márciusra esik. Előfordul, hogy némelyik család alaposan elkeni a kijárót, járása pedig gyér népességre utal. Ez nem mindig anyátlanság jele. Oka lehet egy nagyobb fertőzés, rossz téli eleség, hideg, nedves fészek, elnéptelenedés, zavart telelés. Ha megbontunk egy ilyen egységet, az anya általában tenyérnyi fiasításán szorong, maradék népével.

A roppant fontos jelentés

A roppant fontos jelentés
avagy A szörnyű 1970-es árvíz 6. Előzménye: Váratlan ágyjelenet, riadó! Örültem, hogy Hernádi András törzsparancsnok „szemétkosaras irattározása” után kaptunk hivatali kocsit és a Tóth Pál által vezette Warsavával mentünk négyen községeket ellenőrizni. A hangulatunk is jobb lett, mert végre elállt az eső.  

Váratlan ágyjelenet, riadó!

Váratlan ágyjelenet, riadó!
avagy A szörnyű 1970-es árvíz 5. Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz 4. Záporeső, vagy zivatar volt, nem tudtam a különbséget, csak azt, mintha dézsából öntötték volna, s mire haza gyalogoltam, jól eláztam. Majdnem éjfél volt. Halkan mentem be a házba, hogy szüleimet ilyen későn fel ne ébresszem.  

A szörnyű 1970-es árvíz 4. - Veszélyes igazoltatás

A szörnyű 1970-es árvíz 4. - Veszélyes igazoltatás
Előzmény: A szörnyű 1970-es árvíz 3. Amikor a napi teendőkön, jelentéseken, eligazításokon túl voltunk, Hernádi András törzsparancsnokkal, délután újra ellenőrző körútra indultunk.

A szörnyű 1970-es árvíz 3.

A szörnyű 1970-es árvíz 3.
Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz 2. Bizalom és feszültség A gátat védők furcsa étkeztetése után, vegyes érzésekkel, éjfél körül értünk vissza a főhadiszállására, ahol az ügyeleti adatgyűjtés, intézkedés, jelentésszervezés miatt nagy volt a forgalom. Mi sem tudtunk hazamenni. Fotelbe ülve, asztalra borulva aludtunk egy keveset, majd hajnalban hozzáláttunk az adatok összesítéséhez, hogy jelenteni tudjuk az előző nap történéseit.  

A hírhozó törpe margaréta

A hírhozó törpe margaréta
A csodaszép növények nem tévedhetnek!

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?

Mit tegyük, hogy legyen mézünk?
Februárt teendők - Anyarendelés A legtöbb méhész nem ér rá idejében anyát nevelni, sokan anyavásárláshoz folyamodnak. Az előrelátó ember nem hagyja a rendeléseket az utolsó pillanatra.

A szörnyű 1970-es árvíz 2.

A szörnyű 1970-es árvíz 2.
Előzménye: A szörnyű 1970-es árvíz   Bűnbeesés Az árvízi védekezés ellenőrzéséhez hivatali gépkocsit nem kaptunk, ezért egyik késő délután, Hernádi főhadnagy Zsigulijával indultunk a Tarpa határában lévő, kritikus állapotú tiszai gáthoz.  

Télűző tavaszváró

Télűző tavaszváró
Tavaszcsalogató vers

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban 2.

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban 2.
Előzménye: Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban Avagy, jöhetne sűrűbben is A határon túli gyerekek oktatása, ellátása, létszámuk növekedésével egyre több terhet jelentett és nagy szervezést igényelt. Az otthonuktól, szüleiktől, testvéreiktől több száz km-re került 14-18 év közötti lányok és fiúk kisebbségi sorsból eredő érzékenységére is figyelni kellett.  

A szörnyű 1970-es árvíz

A szörnyű 1970-es árvíz
A májusi zöldár   Huszonhárom évesen én feleltem a vásárosnaményi járás Polgári Védelmi törzsének tervezési és szervezési feladataiért. Akkor még nem is sejtettem, milyen nehéz időszak vár rám!  

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban

Ma már történelem - Göncz Árpád Tiszavasváriban
A pirított libamáj esete A napjainkban 91. életévét betöltő Göncz Árpád, volt Köztársasági Elnök úr előtt szeretnék tisztelegni néhány róla és vele történt, Tiszavasvárihoz köthető emléktöredékkel.  

Eszter és a munkamegosztás

Eszter és a munkamegosztás
Következő mininovellánkban a munkamegosztás 21. századi félreértelmezéséről olvashatnak. Sajnos a szemléletváltás még késik egyenlőre!

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 6. Búcsú és köszönet A filmforgatás befejezése utáni búcsú, elköszönés attól lett emlékezetes, hogy az utolsó sorakozón kihirdették a parancsot, hogy minden egység visszamegy saját laktanyájába. Ott történik meg a beígért, több min két hónappal korábbi leszerelés, jutalomból a magyar filmtörténet addigi legnagyobb szabású történelmi filmjének forgatásában való közreműködésünkért.  

A méhészeti műhelymunkák titka

A méhészeti műhelymunkák titka
avagy a Méhészkedés 12 hónapja - Február A munkánkhoz sok anyag és eszköz szükséges, hogy a méhek tavaszi fejlődéséhez, főhordásra való felkészítéséhez minden feltétel adott legyen. Szerezzük be a deszkát, lécet, a keretnek valót, keretdrótot, szegeket. Rendeljük meg a kora tavaszi atkafüstöléshez a csíkokat. Vásároljuk meg a kátránypapírt, fedelezőket, kaptárvasat, füstölőt, ha nincs elegendő. Ne feledkezzünk meg a jó, biztonságos sisakról sem.  

Havat veszek

Havat veszek
Gyermekversek...

Eszter és a kóbor eb

Eszter és a kóbor eb
Egyik kora nyári reggel, egy szomorú, lesoványodott, kóbor, fiatal németjuhász kutya feküdt Eszterék teraszán, a puha lábtörlőn. Mivel szerették az állatokat, megsajnálták, enni, inni adtak neki. Azt hitték, ha jól lakik, majd elmegy. De a kutya nem mozdult. Egész nap ott maradt a házuk előtt. Gondolkodtak, mit tegyenek, milyen megoldást találjanak a kutyus elhelyezésére.