szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szabadidő

Török voltam az Egri csillagokban 6.

Török voltam az Egri csillagokban 6.
Tűzoltás és Sinkovics Imre "ajándéka" Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 6. A nekünk érthetetlen filmforgatási szisztéma szerint előrehozott, drámai utolsó roham során olyan jól sikerült imitálni a török támadást, hogy a felgyújtott központi toronyról pillanatok alatt átterjedt a tűz a fából készült oldalsó várfalra is.  

Török voltam az Egri csillagokban 5.

Török voltam az Egri csillagokban 5.
Előzménye: Török voltom az Egri csillagokban 4. Sztorik a forgatási szünetekben A műtét utáni negyedik napon, félig gyógyultan, újra a sátortáborban voltam, de már a forgatásokon nem vettem részt. Amikor leadtam a török ruházatot, közölték velem, hogy az ellopott szattyáncsizma árát ki kell fizetnem, de végül is a raktáros megkönyörült rajtam, s nem vett fel jegyzőkönyvet a hiányról.  

Török voltam az Egri csillagokban 4.

Török voltam az Egri csillagokban 4.
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 3. Janicsár a kórházban Olyan forró nyár volt 1968-ban a Nagy-Kevély hegy alatt, hogy a füvet is kiperzselte a Nap heve. Akármerre néztük, a nemrég még zöldellő táj bebarnult. A nagy melegtől és a sok futástól csak mi tikkadtunk ki jobban.  

A méhanya télen

A méhanya télen
Méhészkedés 12 hónapja január  2. rész Ellenőrzési munkák Legalább hetente egyszer járjuk végig a kaptársort, keressük a rendellenességet. Leggyakrabban a kijárók körül adódik a baj, alaposan nézzünk meg mindent.

Török voltam az Egri csillagokban 3.

Török voltam az Egri csillagokban 3.
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 2. Boromissza segédrendező Mindig sokáig tartott, míg az éppen aktuális, támadáshoz szükséges alakzatot felvettük. Várkonyi Zoltán főrendező segítői lóháton járták széltében-hosszában a nagy kiterjedésű arcvonalat és lóról adták nekünk az instrukciókat.  

Török voltam az Egri csillagokban 2.

Török voltam az Egri csillagokban 2.
Előzmény: Török voltam az Egri csillagokban Az, hogy a Pilisben az egri vár hiteles másolata készült el, csak részben volt igaz. Kőből épült a főkapu, a bástyák és a vár eleje, meg az oldalfalak egy része. A többi fal gerendából, deszkából, lécekből lett kialakítva, amelyre mészkőszínű, cementhabarcsba mártott, megkeményedett zsákanyagot feszítettek ki, itt-ott mohás utánzattal hitelesítve ódonságát.

A méhek téli ellenségei

A méhek téli ellenségei
avagy a Méhészkedés 12 hónapja - Január   Januárban legfontosabb a méhek téli nyugalma. Ezt több állat, sok tényező zavarja meg. Leggyakrabban a cinkék, amelyek különösen a felső kijárót kedvelik. Tömegesen, kitartóan támadnak, riasztás után hamar visszatérnek. Egyénileg, de leginkább csoportostól lepik el a méhest a kora reggeli órákban. A másik támadási hullám délután, estefelé indul.  

Török voltam az Egri csillagokban

Török voltam az Egri csillagokban
1. Előkészület 1968 májusában a bajai, Vaskúti úton lévő laktanyában a napi ezredsorakozónál hirdették ki a parancsot: az öreg katonák - már, mint mi - rövidesen indulunk a Pilisbe, az Gárdonyi Géza örökérvényű művét feldolgozó Egri csillagok című film forgatására, török janicsárként statisztálni.  

Világvége legenda

Világvége legenda
Egy kis líra...

Nem jöhet még

Nem jöhet még
Egy kis líra...  

Eszter és a villanyfény

Eszter és a villanyfény
Egyik kora este, Eszter nagyszüleivel a televízióban egy vetélkedőt nézett, amikor váratlanul sötét lett.

Méhészkedés 12 hónapja 16. rész

Méhészkedés 12 hónapja 16. rész
December A dolgos esztendő végére értünk. A méhesben már csak az ellenőrzés munkája vár ránk, ami egy méhésznek nem is munka, hanem felüdülés. Megfigyeli a kijárókat, keresi a rendellenességeket, beavatkozik, ha kell.

Szél és hófelhő

Szél és hófelhő
Gyermekversek...

Adventi bűntudat

Adventi bűntudat
Ilyenkor, advent táján - enyhe bűntudattal - mindig eszembe jut e karácsonyi történet, pedig az eset óta már több mint 50 év is eltelt.

Eszter nagy dilemmája a Mikulásról

Eszter nagy dilemmája a Mikulásról
 Teljesen össze vagyok zavarodva Mikulás ügyben, segíts már kibogozni az igazságot Papi! - kérte Mikulásnap közeledtével nagypapájától Eszter. - Az óvodában vereseket, énekeket, mondókákat tanulunk, hogy méltóképpen fogadjuk a Mikulást.

A Mikulás nem jön?

A Mikulás nem jön?
Soha nem látott izgalmak után, végre fény derült a turpisságra! Hosszas egyeztetés után megállapodás született. A gyerekek és szüleik megnyugodhatnak, idén sem marad el a Mikulás.   Kapcsolódó cikkek: A Mikulás és az ünnepek bűvöletében  

Vadvédelem gyerekcipőben

Vadvédelem gyerekcipőben
A gépjárművünk elé szaladt egy őz. Az autó több helyen elrepedt, megtört, az őz viszont valószínűleg elpusztult. Mi nekünk az ijedtségen kívül szerencsére semmi bajunk nem történt. De vajon mit kell ilyen esetekben tenni? Azon kívül, hogy órákat kell ilyenkor várni a rendőrségre, azon kívül kit kéne még értesíteni az őzike ügyében?

Méhészkedés 12 hónapja 15. rész

Méhészkedés 12 hónapja 15. rész
November 2. rész - Viaszolvasztás Ugyancsak novemberi munka a selejtes lépek kifőzése, mert már szabadban is kifőzhetjük, nem okoz rablást, kutatást. Olvasztás előtt néhány nappal tépjük apróra az idős lépeket, és áztassuk be lágy (eső-) vízbe. Helyezzünk nehezéket a kitüremkedő lépdarabokra. Áztatóedényünk lehetőleg horganyzott vagy zománcozott legyen. A zugépítmények, torz, de fiatal lépek, műlép-töredékek nem kerülnek áztatóba, ezeket majd magukban kiolvasztjuk, leszűrjük, és visszamaradt salakjukat a beáztatott sonkolyhoz tesszük.  

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész
A késő őszi napokon már alig akad munka a méhesben. A napos délutánonként még ki-kiröpül néhány szorgos gyűjtő, hogy a kései virágok kelyhét meglopja, de az első dér, az első fagyhullám véget vet ennek a szemet gyönyörködtető látványnak.

Mindenszentek kontra Halloween

Mindenszentek kontra Halloween
Magam is útnak indulok minden évben, október végén, november elején, hogy a különböző településeken nyugvó legközelebbi hozzátartozóimat, barátaimat megkülönböztetett figyelemmel, tisztelettel vonjam emlékezetem bűvkörébe.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia