szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szabadidő

Eszter kíváncsisága

Eszter kíváncsisága
Eszter és nagypapája az egyik júliusi, meleg délutánon üldögélnek a fa árnyékában, a hintaágyon. Hallgatják a közeli akácosból jövő gyönyörű madárcsicsergéseket. Eszter megtörve a csendet, váratlanul megkérdezi:

Ram Colosseum – Az álmok színhelye nyáron is

Ram Colosseum – Az álmok színhelye nyáron is
Nyáron a nagyvárosban is felpezsdül az élet, sorra nyílnak a hangulatos teraszok, megkezdődnek a fesztiválok, s szabadtéri programok százai várják az érdeklődőket.

Elköszönés - A végzet levele

Elköszönés - A végzet levele
Egy ismeretlen magyar baka 1944. 05. 22-én írt verses, elköszönő levelének másolatát adta át nekem egy tiszavasvári hölgy 1990. november elején. Ezzel köszönte meg, hogy az év Halottak Napján felavattuk a városban a II. világháborús emlékművet és szerinte megható, emlékező beszédemet. A verses levelet akkor eltettem és pár napja, más dokumentum keresése közben akadt a kezembe. Szégyellem, de már az akkor is idős hölgy és a levelet író katona testvére vezetéknevét elfelejtettem.

Méhészkedés 12 hónapja 6. rész

Méhészkedés 12 hónapja 6. rész
Előzménye: Méhészkedés 12 hónapja 5. rész Június 2. rész Az édesharmat Népiesen mézharmatnak is mondják. Meleg nyarak, hirtelen kánikulák méze, már június végén mutatkozik. A méhész alig tud méhlegelőről, jószágai mégis telten huppannak a röplécre, s a mázsa nyelve egyenletes gyarapodást mutat. Az édes-harmat nem virágok terméke. Méheink a sérült levélrészekről, a levelek kiválasztott nedvcseppjeiből, vagy a levelek felületéről nyalogatják össze.

Gerlék a viharban

Gerlék a viharban
Gyermekversek...

Eszter és a vadgalambok

Eszter és a vadgalambok
Eszter és nagymamája észlelte, hogy különösen nagy testű, a nyakán és szárnyán fehérdíszítésű, ezüstösen bordó tollú vadgalambpár rak fészket az udvarukon lévő tujafára.

Méhészkedés 12 hónapja 5. rész

Méhészkedés 12 hónapja 5. rész
Június 1. rész Az élelmes méhészek már az első akácnyílásra levándorolnak a déli területekre, majd onnan vonulnak észak felé. Az akác országszerte más-más időben virít. Ha az időjárás miatt az első akác nem sikerül, akkor a másodikon majd csak megtelnek a kannák.

Két egyes

Két egyes
Gyermekversek...

Elment az ibrányi Ben Quvik

Elment az ibrányi Ben Quvik
Hetekkel a halála után méltóbban nem tudok elbúcsúzni Tibor barátomtól, mint ahogy tették a megható, Igaz Emberről szóló, csodálatos gondolataikkal a temetési szónokok. Sorrendben: Dr. Nagy Ferenc, Berencsi Béla, Juhász Ferenc. Ezért egy régi történettel szeretném a sokakban Róla élő emlékeket gazdagítani.

A budafoki borturizmus fejlődése

A budafoki borturizmus fejlődése
Az Európai Unióba lépésünk óta számos tragédia érte a hazai szőlősgazdákat, pincészeteket. A pénzre váltható ültetvények (ültetvénykivágásokért fizetés pontosabban) folyamatosan tizedelik a hazai szőlősbirtokok számát. a megszűnésre ítélt területek mellé sokszor olyan egyéb ipari területek is tartoznak, mely a szőlővel és a borral szorosan összefügg. Feldolgozóüzemek, borpincék, gépparkok válnak „lakatlanná”, vagy jó esetben népesül be múzeumként látogatóközönséggel.

Méhészkedés 12 hónapja 4. rész

Méhészkedés 12 hónapja 4. rész
Előzménye: Méhészkedé 12 hónapja 3. rész   Május - Pergetés Vándorlásunk, mézeltetésünk végeztével lehetőleg gyorsan pergessünk le. A pergetés akár a vándortanyán, akár otthon, tervszerű legyen. Érett lépeket pergessünk. Érett a lép, ha erősebben megrázva nem csapódik ki belőle a méz.

Eszter röpke megfigyelése

Eszter röpke megfigyelése
Megfigyeltem, mondja nagypapájának Eszter, hogy minden ember borzasztóan várja a tavaszt. Tréfásan úgy is mondhatnám, hogy tízből tizenegy alig hiszi, hogy végre itt legyen a kikelet.

Kakukkos óra

Kakukkos óra
Gyermekversek...

Méhészkedés 12 hónapja 3. rész

Méhészkedés 12 hónapja 3. rész
Előzménye:Méhészkedés 12 hónapja 2. rész Május Május a főhordásra való előkészület hónapja. Az eredményes termelés feltételei: a jó anya, a népes család, a bő, korszerű kaptár, az egészséges, elegendő lépkészlet, a családok szakszerű berendezése a gyűjtésre, a közeli, bőséges méhlegelő és kedvező időjárás. Kicsit soknak látszik mindez, de az időjárás kivételével megvalósítható.

Ketten voltunk

Ketten voltunk
Gyermekversek...

Méhészkedés 12 hónapja 2. rész

Méhészkedés 12 hónapja 2. rész
Előzmény: Méhészkedés 12 hónapja 1. rész Április - Virágportermelés Az utóbbi években fontos exportcikkünk lett a méhek által gyűjtött virágpor. Igaz, hazánkban még szűk keretek között alkalmazzák (tápszer, szépségápolás), de külföldön már tekintélyes szerepet tölt be a gyógyászatban. Jól jövedelmez a méhésznek is, a kereskedelemnek is.

Méhészkedés 12 hónapja 1. rész

Méhészkedés 12 hónapja 1. rész
Április Az akácra való felkészülés legfontosabb hónapjába léptünk. A hó végéig virítanak a gyümölcsfák, méheink hordhatnak, építhetnek. A családok fejlődése érdekes képet mutat. Az áttelelő méhek a hatékonyabb gyűjtési munka beálltával búcsúznak a családjuktól, idejük lejárt. Ne lepődjön meg a méhész, ha a kaptárban hirtelen csökken a népesség a fiasításhoz viszonyítva.