szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan bánjunk az almával?

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 25.


A hagyományos őszi és téli almák mellett új, könnyen gondozható fajtákat is ültethetünk a kertbe. Amikor a kellemes őszi napsugarak kora reggel száműzik a hűvös, nedves éjszakai levegőt, és finom almaillat lengi be kertet, elérkezett az almaszüret ideje. A lehullott gyümölcs is értékes, és gyorsan készíthető belőle finom sütemény vagy lekvár.

Hogyan bánjunk az almával?

Függetlenül attól, hogy milyen bőséges lett a saját termés, ki tudna ellenállni, amikor a szomszéd átnyújt a kerítésen egy kosárka almát, vagy amikor az őszi séta közben a gyümölcsösben néhány illatos gyümölcs lehull a fűbe? Feltétlenül érdemes mindent megkóstolni, különösen, ha közelebbről egy új fát szeretnénk ültetni, vagy gyümölcsös sövényt telepíteni, hiszen a fajtaválasztásnál a legfontosabb kritérium a gyümölcs íze.


A fajtalistában szereplő leírások segítenek ugyan, azonban csak durva támpontokkal szolgálnak. Egyetlen dolog segít: ki kell próbálni! Franz Rueb gyümölcsfa-szakértő a hobbikertekbe szánt új nemesítések tesztelésénél ugyanolyan magasra állítja a mércét, mint az ipari fajták kiértékelésénél. Egyik kísérletében annak a kérdésnek járt utána, hogy hogyan néz ki az ideális gyermekalma? Az agrártudós ennek megállapítására 3-6 éves gyerekekkel kóstoltatott meg különböző almafajtákat. Az elvárásokkal ellentétben, a Fuji rendkívül édes gyümölcse szerepelt a leggyengébben. A Jonagold standardfajta a középmezőnyben végzett. A dobogó legfelső fokát az aromás, savanykás Rubinola foglalta el.


Ha a tárolási lehetőség korlátozott, azokat a fajtákat kell előnybe részesíteni, amelyeknél a szedési érettség és a fogyasztási érettség egybeesik. Némelyik fajta, köztük a Rubinola néhány hétig még tárolható. A jellegzetes téli almákat legkorábban október elején kell leszedni, és fajtától függően október végétől, sőt néha csak decemberben válnak fogyaszthatóvá. Egyes nemesítések, mint például a Topaz, hűvös és kellően párás levegőjű helyen egészen tavaszig elállnak.
 

Facsemete vásárlásánál fontos megtudakolni, hogy az adott fajta mennyire ellenálló a gombás betegségekkel szemben. A legújabb nemesítések ellenállóak a kórokozókkal szemben, és a lisztharmat is alig támadja meg, vagyis ha ezekből ültetünk a kertbe, messzemenően lemondhatunk a gombairtó szerek használatáról.


A szüret helyes időpontja íz szempontjából nagyon lényeges az őszi fajtáknál. A túl korán leszedett gyümölcs több keményítőt tartalmaz, mint cukrot, és kellemetlenül savanyú. Ha pedig túl sokáig várunk a szürettel, a gyümölcshús puha és lisztes lesz. Amint a héj elnyeri a fajtájára jellemző színt, és a gyümölcshús nem mutat zöld csillámokat, kezdődhet a szüret! Ha egy ilyen almát a kezünkbe fogunk, és a szárát óvatosan hátrafelé hajlítjuk, nagyon könnyen leválik az ágról. A legegyszerűbb módszer annak megállapítására, hogy megfelelő-e a cukor-sav arány, illetve hogy az aromaanyagok teljesen kialakultak-e, harapjunk belőle egy nagyot.


Pirospozsgás csak akkor lesz a gyümölcs, ha elég napsütést kap. Ezért az öregebb fák koronáját alaposan ki kell ritkítani. Tárolásra csak kifogástalan, gondosan kézzel szedett gyümölcs alkalmas. A legjobb tárolási feltételeket egy természetes padozatú pince kínál. Alternatívaként a ládákat vastagon ki kell bélelni hullámpapírral, és a védett balkonon tárolni.


Letesztelt és ajánlott almafajok:


- Rubinola: szeptember eleje és közepe között érik. A C-vitaminban gazdag gyümölcs a kóstolási próbákon rendszeresen az első helyek valamelyikén végez.
- Florina: ipari, illetve kerti termesztésre egyaránt alkalmas. Ellenálló a tűzelhalással s a ragyával szemben.
- Rewena: szintén nagyon robosztusnak tartják, és magas terméshozamot garantál. Gyümölcse finom süteményekbe, és levet is lehet préselni belőle.
- Ahrista: a bajor állami szőlészeti és kertészeti kutatóközpont termesztési kísérleteiben a legjobb helyet kapta a gyümölcs minősége. Sajnos a gyümölcs csak rövid ideig tárolható.
 

Kapcsolódó cikk:

A gránátalma újjászületése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia