szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan díszítsük otthonunkat szobanövényekkel?

Mártha Izabella, 2013. szept. 20.


Életünk nagy részét mesterséges, épített környezetben éljük le. A növények természetessé teszik környezetünket, valamint a növények oxigéntermelő hatása jótékony hatással van egészségünkre. Igény szerint a kialakított növénydekoráció hozzájárul az emberek komfortérzetéhez s ez a hatás többféle színű, alakú növények csoportosítással csak fokozható.

Hogyan díszítsük otthonunkat szobanövényekkel?

Növény összeültetés tervezésének szempontjainál figyelembe kell venni a biológiai törvényeket, hogy a növény fejlődését biztosító tényezők együtt hassanak, az ökológiai, környezeti igényei feleljenek meg az életfeltételeiknek.  Az egymás mellé ültetett növényeknél figyelembe kell venni még a növény formáját, nagyságát és színét, ezeket a növényi tulajdonságokat kombináljuk, s a súlypontba mindig hangsúlyos növényt ültessünk.

Növénycsoportok kialakítása

Ideiglenes összeültetések, amely néhány napig díszítő készítmények pl. ajándékkosár, alkalmi asztal- vagy teremdíszek, esküvőkre, rendezvényekre. De az is lehet, hogy a növényeket cserepestől helyezzük a tartókba, a stabilitást és a térkitöltést kristályfóliával, mohával vagy tőzeggel érjük el.

Tartós összeültetéseknél olyan cserepes dísznövényeket alkalmazunk, amelyek hosszú ideig díszítenek. A növényeket cserepekből kiszedjük és úgy helyezzük a tartókba, hogy figyelembe vesszük azok természetes előfordulásukat és életfeltételeiket.

Növények beültetésénél először egy 3-5 cm kavicsrétegből álló drénréteget kell kialakítani tartó aljára, a fölösleges víz elvezetésére, majd a kavicsrétegre 15-20 cm tőzeget vagy egységföldet terítünk. A cserépből kivett növényeket az eredeti ültetési mélység figyelembevételével helyezzük az ültetési közegbe; hátulról előre vagy középről kifelé ültessünk. A felületet mohával, kéreggel, apró kaviccsal vagy alacsony, gyorsan szétterülő növényekkel beültetésével takarjuk.

Alkalmazható dísznövények

Az alapnövények azonos díszértékű, hosszan díszítő fajok vagy levél dísznövények, a kiegészítő növények pedig rövid ideig, de intenzíven virágozók legyenek.

1. A környezeti tényezők átmeneti ingadozását károsodás nélkül tűrő fajok: Aspidistra, Cissus, Clorophytum, Epipremnum, Hedera, Philodendron, Peperomia, Sanseveria, Tradescantia, Aechmea, Kalanchoe.

2. Igényes növények reagálnak a környezeti feltételek kisebb változására: Anthurium, Codiaeum, Diffenbachia, Dracena, Marantha.

A florárium környezettől elzárt, sajátos mikroklímával rendelkező üveg akvárium vagy üveggömb, melybe speciális, lassan növő növényeket ültetünk össze. Ilyen növény pl. az Adianthum, Asplenium, Calathea, Epipremnum, Fittonia, Platycerium, Selaginella vagy Tillandsia.

Ezeket a növényeket ritkán, nagy vízadaggal, langyos vízzel kell öntözni, ültetőközegükbe érdemes tartós hatású, lassan bomló műtrágyát is bekeverni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!