szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan készítsünk adventi koszorút?

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 03.


Itt a december, és ezzel együtt a hónap legjellemzőbb díszének az elkészítési ideje is. Természetesen az adventi koszorúról van szó, mellyel a karácsonyt várjuk, vasárnaponként gyertyát gyújtva.

Hogyan készítsünk adventi koszorút?

A koszorú története

 

Hogy miért is készítünk adventi díszt? Igazából nem nyúlik vissza olyan régre a története. 1839-ben, Németországban egy evangélikus lelkész, bizonyos Heinrich Wichern készített először hasonló alkalmatosságot. Ez egy fa szekérkerékre emlékeztetett, és decemberben minden nap, az istentisztelet végén egy gyertya került rá, amit a lelkész meggyújtott. Összesen tehát 24 lángocska díszítette a kereket, persze nem egyszerre, jelezve a várakozást Krisztus születésére. Később a német családok átvették a szokást, csak egy kicsit átalakítva. Egyrészt eltűnt a fa alap, helyette fenyőágak kerültek a képbe, és a 24 gyertya is 4-re csökkent. A színük, bár ma már nincs rá megkötés, eredetileg lila és rózsaszín volt. A 3 sötétebb árnyalatú fényforrás a bűnbánatot jelképezte, a világosabb pedig a bűnbocsánatot. A koszorú alakja az örökkévalóság szimbóluma, reményt és megújulást jelképez.

 

Készítése

 

Adventi koszorút készíteni igazán nem nagy ördöngösség, és különösebb kézügyességet sem igényel. Amiket mindenképpen be kell szereznünk hozzá, azok az alábbiak:

• koszorú-alap
• 4 gyertya
• 4 gyertyatüske
• fenyőágak
• könnyen hajlítható drótok
• ragasztó (lehetőleg pisztolyos)
• tetszés szerinti díszek


Ha koszorú alapját érdemes egyszerűen megvenni a boltban. Jellemzően két lehetőségünk van: vagy szalma, vagy moha lesz az alap. Bár az utóbbi sokkal vonzóbbnak tűnhet, sajnos a lakás meleg levegőjén gyorsan kiszáradhat, és potyogni, koszolni kezd. A koszorút beboríthatjuk teljesen, vagy részben is a fenyőágakkal, amik lehetőleg nordmann-fenyőről származzanak, mivel ez kezd legkésőbb hullani. Persze nem kell ragaszkodnunk az örökzölhöz, ha szeretnénk, akár piros faleveleket is használhatunk, vagy egyszerűen szalagokkal is áttekerhetjük. A rögzítést megoldhatjuk a drótokkal, ami egy kicsit hosszadalmas, és sajnos nem olyan könnyű feladat, de nem is kivitelezhetetlen. Lényegesen könnyebb a ragasztópisztolyt használni, amit akármelyik hobby vagy barkácsboltban beszerezhetünk.

 

Ha az alapot beborítottuk, akkor jöhetnek a gyertyatüskék. Ezekhez virágboltokban, vagy a már említett helyeken is hozzájuthatunk, ráadásul nem csak egyszer lehet őket felhasználni. Csoportosításuk többféle lehet: szúrhatjuk őket a jól bevált négyszög alakban is az alapba, de választhatunk mást is. Párosával a koszorú két szélére, vagy éppen 3 + 1 összeállításban is remekül mutatnak, de az sem baj, ha mind egy oldalra összpontosul. Fontosabb, hogy a gyertyákat jól válasszuk meg. Ha ugyanis túl kicsi, akkor nem mutat, ha meg túl nagy, akkor elnyomja az egész kompozíciót. A színük lehet a már említett lila–rózsaszín összeállítás, de választhatunk mást is, hiszen nincs megkötés. A forma is az ízlésünkre van bízva, tehát az is tökéletes, ha gömbölyű, ha kúp, ha piramis, ha szögletes, vagy a már jól megszokott henger alakú gyertyával dolgozunk.

 

A fényforrások felhelyezése után jöhetnek a díszek. Nem kell nagyon túlzsúfolni, hiszen a kevesebb néha több alapon így sokkal mutatósabb koszorút állíthatunk össze. Egy-két szárított virág, vagy termés, és kis csengők, gömböcskék – több nem is kell. Ami azonban igencsak sokat dobhat az összképen, az a szalagok használata. Ünnepi megjelenéssel ruházhatjuk fel a koszorúnkat, ha mondjuk a gyertyákra kis masnikat kötünk. Persze nem szabad elfelejteni, hogy vasárnaponként a kanócokat meg is gyújtjuk, így a szalag ne fedje be teljesen a viaszt. A másik nagyon fontos, hogy mint minden gyertya esetében, az adventi koszorúnál is igaz, hogy felügyelet nélkül nem szabad hagyni a lángokat.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia