szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan lehet felismerni a gyomnövényeket?

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 05.


Nem minden vendéget kell gyomnak, gaznak tekinteni, de sokszor nehéz kiigazodni a zöld kavalkádban.

Hogyan lehet felismerni a gyomnövényeket?

Sok részük vonzza a hasznos rovarokat, mások a madarak és a pillangók hernyóinak tápnövényei és pl. mint a herefélék a levegő nitrogénjét kötik meg, gazdagítva a talajt. Kertünkbe lehetőleg olyan dísznövényeket telepítsünk, amelyek közel állnak az eredeti vadon nőtt alakokhoz. A legtöbb vadnövény ellen harcolnunk kell, de be kell látnunk, van néhány amelyet megfelelő helyen meghagyhatunk a kertben is.

A veszedelmes növényeket el kel távolítani, de a kevésbé agresszíveket megtarthatjuk. Tudnunk kell, hogy a természet körforgásában minden növénynek megvan a maga haszna.

Ártalmatlan gyomnövények

A kevésbé veszedelmes növényeknek próbáljunk meg helyet keríteni a kertünkben. Hogy mennyi területet adunk át a természetnek, az egyénenként változó, és természetesen függ a kertünk nagyságától is. A honos vadnövények fajai helytől függően változik. Ha kertünkben meghagyjuk pl. a sárga gyújtoványfüvet és a piros vagy sárga virágú kakukkszegfűt, és ha ezek a növények termékeny talajba kerülnek, szépen fejlődnek, olyan virágokat hoznak, hogy a termesztett növényekkel vetekszenek.

Ha a gyermekláncfű csak Tibetben nőne, a termesztői nagy összeget kapnának érte, hogy ezt a növényt szaporítsák. Nálunk ez a növény szokványos, de semmiképpen ne hagyjuk felmagzani.

A nagy csalán nem a kert dísze, mégis fontos tápnövénye némelyik pillangónak és azok hernyóinak.

A nehézszagú gólyaorr és a közönséges aggófű a méhek, a pillangók értékes nektárraktára, de bosszúságot okoznak számunkra, ha hagyjuk, hogy a magjukat elszórják.

A pipacs a gabonaföldjeinkben elterjedt látvány volt, míg a gyomirtók majdnem teljesen kiirtották. Magja a pintyek csemegéje.

Egy kipusztult fatörzsre futtatott borostyán a kert értékes dísze lehet, ahol sok rovar és madár talál táplálékot és menedéket.

A pillangósok, min a herefélék és a lucerna, nitrogéngyűjtők, beforgatva  a talajba trágyázzák azt.

A középkor kedvelt zöldségnövénye, a fehér libatop szintén a rovarokat csalogatja.

A héjakút vagy a takácsmácsonya magas növény, nagy virágzata vonzza a rovarokat, pillangókat, magjait a tengelicék kedvelik.

A tyúkhúrt télen hagyjuk növekedni, mert segíti a talajt megóvni a pangó víztől. Beásás után a talajban lebomlik és trágyázza a földet. Nyáron semmiképpen sem hagyjuk meg, mer kellemetlené válhat.

Veszedelmes gyomnövények

A tarackosodó, sarjadó gyomokat soha ne hagyjuk meg a kertben, mert hamar elterjednek. Ügyeljünk az apró szulákra, a podagrára, a közönséges aszatra és tarackbúzára, valamint a sövénykeserűfűre. A föld felszínén kúszó fajokat, pl. a kerek repkényt, a pimpóféléket, a kúszóboglárkát valamivel könnyebb sakkban tartani, de esetükben is legyünk éberek.

A magról szaporodó gyomokat nem olyan nehéz kiirtani, ha a mag érése előtt visszavágjuk vagy kigyomláljuk. Különösen az erdei füzikére és a közönséges aszatra figyeljünk.

A húsos, mélyen a földbe hatoló karógyökerű növényeket, mint pl. az erdei turbolya és a vadsóskaféléket ki kell ásni.

A raktározó gyökerű (hagymás, gumós) növények kihúzáskor beleszakadhatnak a talajba, ami folytán elszaporodhat. A legrosszabb  a madársóska, amit már az első leve megjelenésekor el kell távolítani. Ha a felületet legalább egy évig nem tudjuk feketefóliával takarni, akkor folyamatosan kapálni kell. 

Kapcsolódó cikk: A jól termeszthető hagymafélék titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia