szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan neveljünk orchideát?

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 06.


Az orchideák napjaink egyik legkedveltebb növényei. Rengetek fajuk és színük elterjedt, ám tartásuk sokak számára megfejthetetlen rejtély. A lepkeorchidea - az egyik legnépszerűbb faj - ideális arra, hogy megpróbálkozzunk ezeknek a csodálatos növényeknek a tartásával, lényegesen több törődést igényel a többi szobanövénynél, mégis viszonylag könnyen tartható a többi fajhoz képest.

Hogyan neveljünk orchideát?

Eredetileg

 

Ezeknek a fantasztikus növényeknek az eredeti élőhelyükhöz esőerdők. Ha megnézzük, hogy hogyan is fejlődnek a természetben, sok olyan tartási tanács válik egyértelművé, amit nem is gondoltunk volna. A trópusi őserdők levegője igen párás, nem ritka a 80-90%-os nedvességtartalom sem. Az itt fellelhető növények mindegyike ehhez a klímához alkalmazkodott, így a kertészetekben kapható, nemesített változataik is több párát igényelnek mérsékelt övi virágtársaikkal szemben.


Az orchideák nem „földlakó” növények. Viszont, a tévhitekkel ellentétben nem élősködő virágokról van szó. Ezek a szépségek valóban a fák koronáiban élnek, ám a növényeket csupán támasztéknak használják, attól életerőt nem vesznek el. Mivel gyökereik nem érik a talajt, így egyenesen következik, hogy a tápanyagokat sem innen szerzik be. Az orchideák léggyökerekkel rendelkeznek, vagyis minden, számukra fontos anyagot a levegőből szűrnek ki a gyökereik segítségével. Ebből a szemszögből már az is érthető, hogy miért van szükségük ilyen magas páratartalomra az életben maradásukhoz.


Az orchideák a növényvilág egyik legnépesebb családját képezik, közel 20.000 eredeti faj tartozik ide, és akkor még nem is említettük azt a hihetetlen mennyiségű hibridet, melyek a kertészek hoztak létre a keresztezések által. Ezen házasításoknak nem csak az a lényege, hogy új és szép növényeket kapjanak, hanem hogy ellenállóbb és hosszabb virágzási idővel rendelkező hibrideket hozzanak létre.

 

Otthon

 

Ahhoz, hogy valóban szép virágokat nevelhessünk, magas páratartalomra lesz szükségünk. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk elérni, ha egy magas és széles, átlátszó vázába helyezzük az orchidea cserepét. Így létrehozhatunk egy olyan mikroklímát, amely a növény számára a legmegfelelőbb. Aggódni nem kell, a kertészetekben kapható virágot többsége már sokkal ellenállóbb, mint a természetben fellelhető társaik, így megelégszenek az 50-60%-os páratartalommal is.

Ezt a légkört vízpermetezéssel tudjuk elérni, amelynél azonban figyelni kell néhány dologra. Nem szabad túl sűrűn spriccelni, mert azzal az ellenkezőjét fogjuk elérni, mint szeretnénk. Elegendő kétnaponta permetezni, vázában nevelve ennél ritkábban is párásíthatunk. Az ehhez használt víznél fontos, hogy ne legyen kemény, mert a vízkő kiül a levelekre és a virágokra, és foltokat képez. Arra is ügyeljünk, hogy ne álljon meg a víz a növényen, mert hosszabb távon ez rothadás megindulását eredményezheti.


Amikor a növényünket öntözzük fontos, hogy csak annyit adjunk neki, amennyivel még nem fullasztjuk meg. Ha az orchidea vízben áll, akkor rövid időn belül biztosan elpusztul. A cserepe alá érdemes egy vastagabb kavics vagy kerámiagolyó-ágyat tenni. Ez elősegíti a párásódást, és elvezeti a felesleges vizet. A kannás locsolást hetente egyszer kell megejteni, valamint kéthetente érdemes tápoldatozni a növényt a tartós és erős virágzás érdekében.


Ahhoz, hogy a virágunk szépen növekedjen, 2-3 évente át kell ültetnünk. Semmiképpen ne próbálkozzunk a virágfölddel, hiszen az orchideák megfulladnak a tömör talajban. A boltban kaphatunk kifejezetten a számukra elkészített keveréket, melyben jól érzik magukat. Ennek a növénynek a gyökere is fotoszintetizál, így lehetőleg átlátszó cserépbe tegyük, de nincs akkor sem baj, ha nem találunk ilyet. Figyeljünk, hogy új lakhelye ne legyen sokkal nagyobb, mint a régi, mert akkor csak a gyökerek fognak fejlődni, nem pedig a növény.


A másodvirágzás eléréséhez a lecsupaszodott szárat vágjuk vissza a 3. göbig, így újra gyönyörködhetünk majd a díszeiben, amelyek ekkor valamivel kisebbek, mint az első viruláskor.

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia