szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan nevezzelek? Kobaktök vs. lopótök

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 20.


A kobaktök más néven lopótök az egyetlen tökféleség, amelyet Amerika felfedezése előtt is előszeretettel termesztettek Európában. Korabeli források szerint igen sok néven illették a kobaktököt. Nézzük melyik a legviccesebb elnevezés! + Recept: Rakott kobaktök

Hogyan nevezzelek? Kobaktök vs. lopótök

Afrika és Ázsia trópusi vidéke az őshazája. Ma mindenütt termesztik a legmelegebb éghajlatú tájakon. Egyesek szerint a régi, tökről írt adatok mind a lopó, illetve kobaktökre - Lagenaria siceraria - vonatkoznak. Európában a 16. századtól lehet találni olyan írásokat, amelyekben már egyéb tökféléről is említés történik.

 

Egyéves lágyszárú növény, főgyökere mélyre hatoló, szára alig ágazik el, a levélhónaljakból fejlődő kacsok egyszerűek, vagy villásan elágazók. A kacsok rögzítik a növényt, a karót vagy egyéb támasztékot többszörösen körülhurkolják. Ily módon kerítésekre, sövényekre több méter magasra felkúszik, és innen lógnak le különböző formájú termései. A majdnem kerek, alapjukon széles szív alakú levelek pézsmaállásúak. Élük fogacskás, alul-felül finoman molyhosak.

 

Az egyivarú virágok a levelek hónaljában általában magánosan fejlődnek. A párta cimpái kerekdedek, visszás tojásdadok, fehér színűek. A háromágú bibe megporzását a rovarok végzik. Termése rendkívül változatos, lehet egészen hosszú, de van rövid, tömzsi formájú is. A termés alakja az egyenes hengerestől, a körte és az olyan palackformákig változik, amelynek nyaka egyenes vagy görbe.

 

Meg kell jegyezni, hogy a nyak görbültsége mesterségesen is alakítható. Előfordulnak kéthatású típusok is, rövidebb nyakkal és lapos-gömbös formával. A külső termésfal éréskor megfásodik, a termés húsa szivacsos formában kiszárad, ilyenkor a magokkal együtt eltávolítható. A kitisztított kemény termésből már lényegesebb átalakítás nélkül borlopó vagy víztároló edény készülhet.

 

Melegigényes növény, magjai 10-15 fok alatt nem, vagy csak igen lassan csíráznak. Optimális csíráztatási hőmérséklete 25 fok körül van. A kikelt növények 20 fok felett fejlődnek a leggyorsabban. Jól tűri a nagy meleget, és ha ilyenkor elegendő a talajnedvesség, növekedése akadálymentes. A hűvös időt rosszul viseli, 15 fok alatt termései alig növekednek, még alacsonyabb hőmérsékleten pedig a növény növekedése is megáll. A magas hőigénye folytán a nyár második felétől burjánzik igazán.

 

Fényigényes, bár gyenge árnyékot még elvisel. Kis lombú fák alatt is termeszthető, ha a fára felfutva az árnyékszint fölé juthat. Ilyen termesztési módnál kevesebb termést köt. Tűző napon termeszthető a legjobban, finoman molyhos levelei jól alkalmazkodtak az erős fényhez.


Mélyreható gyökérzete ellenére hazánkban az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt csak öntözéssel ad megfelelő mennyiségű termést.

 

Vízigénye a csírázástól kezdve fokozatosan növekszik és a terméskötés, majd a termések növekedése idején éri el a csúcspontját. Fák, sövények közelébe ültetve a talaj kevésbé szárad ki, kevesebb öntözés is elegendő.

 

Más tökfélékhez hasonlóan tápanyagban gazdag talajon ad kielégítő termést. Több méteres indáin sok levél található, ennek felépítéséhez sok tápanyagra van szüksége. Az ültetésnél vegyük figyelembe, hogy nagy, lecsüngő terméseit az erős szél könnyen megtépázza. Szélsőséges talajtípusok kivételével szinte minden helyen termeszthető.

 

Termesztése

 

A kobakokhoz hasonlóan szabadföldi helyrevetéssel vagy palántázással szaporíthatjuk. A palántát fólia alatt, melegágyban vagy napsütötte zárt verandán neveljük. két-három magot vessünk tápkockába, kis cserepekbe április közepén. Folyamatos öntözéssel egy hónap múlva kiültetésre kész növényt kapunk. Az első lomblevél megjelenésekor egyeljük ki, úgy, hogy tápkockánként csak egy növény maradjon. Kiültetés előtt gyakori szellőztetéssel szokassuk a növényeket a kinti levegőhöz. Szabadföldbe május első napjaiba ültessük. Mindkét szaporítási módnál legalább 1-1,5 méter a sor és a tőtávolság. Helyrevetéssel egy-egy fészekbe 2-4 magot tegyünk, majd kelés után az első kapáláskor fészkenként csak egy növényt hagyjunk meg. Kerítés mellé vetve tám-rendszert sem kell építenünk.

 

A kobaktök termeszthető támrendszer nélkül. Az indák a földön futva is szép formájú terméseket nevelhetnek. Más tökfélével könnyen kereszteződik és elveszti szép alakját, ezért a különböző tökfélék között nagyobb távolságot kell hagyni.

 

Szárazság idején gyakrabban, akár 3-4 naponta, bő vízmennyiséggel öntözzük. Öntözés esetén nagy melegben ne hagyjuk cserepesen a talajfelszínt, hanem kapával porhanyítsuk el. Az erősebb indákat kötözzük a tám-rendszerhez, míg a satnyábbakat távolítsuk el. Az indák irányítását óvatosan végezzük, nehogy eltörjenek. Az igen nagyméretű terméseket az inda mellett kötéssel is megerősíthetjük.

 

A termést hosszú kocsánnyal együtt válasszuk le az indáról. Fiatal termései főzeléknek is megfelelőek. A fagyok előtt szedjük le, mert a hideg hatására a külső termésfal először foltokban, majd teljesen megbarnul.

 

Régen, az üveg megjelenése előtt fontos borászati eszköz volt, innen kapta a hosszú típusa a magyar nevet: lopótök. Lopón kívül a kobaktökből más edényeket, palackokat, kis csészéket is készítettek. Az alumínium, a bádog és a műanyag edények elterjedésével gyakorlati jelentőségét elveszítette, ma már csak dísz. Néhány fajtájának fiatal terméséből helyenként főzeléket készítenek.

 

A rövidebb nyakú, nagyobb űrtartalmú kobaktököt régen ivóvíz tárolására használták. Nagy előnye a kulacsokkal szemben, hogy a víz nem melegszik fel benne. Mint képzőművészeti alapanyag is számításba jöhet, hisz nagyszerűen formázható. Virágtartó, madáretető, különféle dísztárgyak készíthetők belőlük. Dél-Európában napjainkban nagy népszerűségnek örvend, Magyarországon is nagyobb megbecsülést érdemelne.

 

Az emberi találékonyság határtalan, hisz a kobaktök számos elnevezése él tovább: sáritök, butykos tök, flaskatök, nyakas tök és szívótök.

 

Recept! Rakott kobaktök


Hozzávalók: 1 kg tök, 2 tojás, egy kevés pörköltmaradék, 1 pohár tejföl, 1-2 evőkanál szemlemorzsa.

A gyenge tököt meghámozzuk és a két végét levágva a lágy belsejét kikaparjuk. Gyengén sós vízben néhány percig félpuhára főzzük, majd szitán lecsöpögtetjük. Ha leszáradt, karikákat vágunk belőle és forró olajban kisütjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk és a kisült tökből egy sort lerakunk, rétegezzük a 2 kemény tojással és a pörkölttel. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel, beszórjuk a zsemlemorzsával és forró sütőben kisütjük.

 

Kapcsolódó cikk:

Baktériumok a hernyók ellen: 1:0

A különleges kapor

Sütőtök a tél slágere

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia