szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan óvjuk a faanyagokat?

Sulyok Timea, 2010. márc. 29.


Mivel a faanyagok kezeletlen formában kerülnek feldolgozásra, tartósságuk érdekében különféle szerekkel kezelve, alapos és célirányos konzerválással lehet az épségüket megóvni hosszú időre.

Hogyan óvjuk a faanyagokat?

A védekezésre egyre több szer között választhatunk, s ebből adódóan egyre nehezebb a különféle célra készült termékek között eligazodni. Ebben kívánunk segíteni olvasóinknak alábbi cikkünkben.


Faanyagokról lévén szó, a beeresztő anyagokat általában alapozóknak is nevezik, valójában azonban ezek többnyire telítő-, vagy beeresztő konzerváló anyagok. Feladatuk, hogy az anyag pórusait térfogatváltozás nélkül olyan mértékben töltsék ki, hogy az alapanyagban levő levegő, víz, kiterjedése és összehúzódása ne okozzon feszültséget a rá kerülő bevonatban. Fontos az is, hogy a lehető legmélyebben hatoljanak be a faanyagba, és hogy a felületi réteg jól tapadó legyen, ehhez a további bevonó anyagok is jól tapadjanak, azokat vegyileg ne károsítsa. A beeresztő anyag jól töltse ki a fa pórusait, de határozott filmréteget ne, vagy csak univerzálisan alkalmazható szer esetén, több rétegben alkalmazva képezzen.

 

Nagyon fontos, hogy meggátolja a penészesedést, gombásodást, és a vízfelvételük a lehető legkisebb legyen. A korszerű beeresztő és konzerváló anyagok ezeket a kritériumokat csak abban az esetben teljesítik, ha a gyártó utasításai szerint alkalmazzuk, és az ajánlott gyári rétegrendet is betartjuk. Ezért nem célszerű a különféle beeresztő és fedőréteget képező anyagokat kényünk-kedvünk szerinti variációban használni, mert nem biztos, hogy ezzel jól járunk. Az alkalmazandó szerek kiválasztását ezért az alábbiak figyelembevételével kell megválasztani.

 

 

Először is meghatározó lehet, hogy kül-, vagy beltéri használatra kell felkészíteni a faanyagot. Belső térben ugyanis kevésbé van kitéve szélsőséges hatásoknak, itt inkább kiszáradás miatti térfogatváltozás és felületi kopások ellen kell védelmet biztosítani a faanyagoknak. Kivételt képeznek a páradúsabb helyiségek fa berendezési- és burkolóanyagai, ahol a nedves környezeti hatások ellen kell elsődlegesen védeni a faanyagokat. Lakáson belül inkább olyan felületkezelőket célszerű használni, amelyek egyben alapozó- és bevonó anyagként is használhatók. Ilyenek a különféle vizes bázisú, vagy oldószeres lazúrok, alapozó olajok. Ez utóbbiaknak van vízbázisú változatuk is, amelyek megfelelő színezékkel összekeverve az esetleges színváltoztatás lehetőségét egy műveletben elvégezve teszik lehetővé. Lehetőleg vizes bázisú anyagokat érdemes alkalmazni, mert ezek környezetbarátok, könnyebben felszívódnak a faanyagok rostjaiba, s tartós védelmet biztosítanak. Az oldószeres alapozóknál az oldószer párolgása miatt állandó szellőztetés szükséges, és a szerszámok mosásához is oldószert kell használni, míg a vízbázisú szereknél mindez felesleges. A lényeg az, hogy bármilyen szert is használunk, azt egyenletesen eloszlatva vigyük fel a fafelületekre. Különösen, ha az színezéket is tartalmaz, mert különben foltos lesz a felület.

 

A színtelen szerek többnyire a fa természetes színének markánsabbá válását eredményezik, ám a legtöbb esetben ezek a szerek csak konzerváló alap bevonatként funkcionálnak, amelyeket nagyobb védelmet nyújtó fedőlazúrozással, vagy lakkozással lehet kellően védetté tenni, és egyben tetszetős megjelenést biztosító bevonattal átvonni.

 

A pórustömítő, konzerváló szereket mindig az anyag elérhető telítettségéig kell felhordani, a már nem felszívódó szert pedig visszatörléssel távolítsuk el. A bütükön, azaz a szálirányt keresztező vágott felületeken a faanyagok mindig több konzerváló anyagot szívnak fel, ezért ezeket a felületeket nem árt áztatással telíteni, mert így folyamatos a szer utánpótlása és a kapillárisokon mélyen felszívódhat a konzerváló szer.

 

 

A külső térben levő fa tárgyainkat, vagy épületszerkezeti elemeket is mindig a funkciónak megfelelő alapozó anyaggal kell lekezelni. Az esetlegesen gyárilag alapozott termékeket, pl. ajtókat, ablakokat szükségtelen alapozni, ezek már csak különféle, de külső térben megfelelő fedőbevonatot igényelnek. Viszont az olyan kezeletlen faszerkezeteket, amelyeket védeni kell a károsító gombákkal, rovarokkal szemben és az esők okozta kilúgozódástól (pl. épületek, autóbeállók, fészerek, kerti szerszámkamrák fafelületeit), feltétlenül konzerválni kell. E célra használhatók a különféle bóros favédőszerek, impregnáló olajok, vagy a már színezéket is tartalmazó időjárásálló lazúrok. Ezek közül számos termék kellemesen selyemfényű, rugalmas és UV védelmet is ad a kezelt felületeknek. A vízbázisú, védőszereket tartalmazó favédőszerek és az impregnáló olajok igénybevétel és esztétikai szempontok szerint további felületkikészítést igényelnek, amely lehet lakkozás, lazúrozás, vagy akár fedőfestés is.

 

Természetesen használhatjuk fa alapozására a hagyományos és jól bevált lenolajkencét is, amely azonban csak oldószeres utókezelő anyagok alá biztosít megfelelő tapadó felületet. A kence kissé sárgítja a faanyagok tónusát, tehát úgy alkalmazzuk, hogy ezzel a ténnyel feltétlenül számoljunk, különösen, ha a színtelen lazúrok, vagy lakkok valamelyikével kívánjuk biztosítani a faszerkezet további védelmét. A fából készült, és még kezeletlen kerti bútorokat célszerűbb lakkozás helyett speciális faolajjal kezelni. A növényi nyersanyagokból készült faolajokkal kezelt fafelületek víztaszítókká, kellemes tapintásúvá válnak, és színtónusuk - fafajtától függően - sötétebb lesz. A faolajok a faanyagok térfogatváltozásait jelentősen csökkentik, és a felújításuk is csak újabb átkenést igényel. Színes és teakfa színben szerezhetők be, s természetesen bármilyen faanyagféleségből készült bútorok impregnálására alkalmasak. Forrás: www.epitinfo.hu 

 

Kapcsolódó cikk:

Zsalugáter mustra

 

Kapcsolódó rovatok:

Lakberendezés

Könyvek

Hobbi

Szaktanács

 

Kapcsolódó könyv: 

Asztalosmunkák

Faesztergálás

Fakötések

Fafelületetk kezelése

Faanyagok enciklopédiája

A fafaragás képes kalauza
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia