szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan óvjuk gyepünket a kánikulában?

Szépzöld, 2011. aug. 29.


Forrás: www.epitinfo.hu A mostani forró, nyári napok nem csupán az embereket, állatokat, de a kertünk növényeit, s különösen a pázsitot nem kímélik. A folyamatos, erős napsugárzás, a napokig, hetekig tartó aszályos időszak a gondosan karbantartott gyepünket is tönkreteheti. Alábbi cikkünkben most bemutatjuk, mi tehetünk, hogy a kánikula káros hatásait csökkentsük – kertünkben, a pázsitunkkal kapcsolatban.

Hogyan óvjuk gyepünket a kánikulában?

Nyáron, a napsütés és kevés csapadék hatására gyepünk kifakulhat, megsárgulhat, esetleg ki is éghet bizonyos területeken. Éppen ezért az öntözés rendkívül fontos, viszont az sem mindegy, hogy mekkora vízmennyiséget, mikor és hogyan locsolunk ki pázsitunkra. Kánikula idején valamivel több vizet kell felhasználnunk (egy négyzetméter gyepre akár 10 liter víz is mehet), mint csapadékosabb, felhős időben, mivel ekkor alsóbb talajrétegekbe is el kell juttatnunk a tápanyagokat.


Igazán nagy forróságban azonban nem szabad sűrűn öntöznünk, mert egy nap „pihentetéssel” a fű gyökérzete hozzászokik a szárazsághoz és megerősödik. Ennek megfelelően elegendő, ha 48 óránként locsolunk, de akkor alaposabban, nagyobb mennyiségű vízzel. Az öntözést legjobb hajnalban vagy este elvégezni, elsősorban a párolgási veszteség miatt. A gyep locsolása legjobban természetesen az automata öntöző-rendszerrel oldható meg, melyet be lehet állítani a megfelelő időpontra, szórási területre és vízmennyiség-adagolására is.


A kánikulai napokban még nagyobb hangsúly helyeződik a pázsit tápanyag-utánpótlására. Tudnunk kell, hogy a különböző fűfajok mindegyike igen tápanyagigényes, s a nyári melegben is oda kell figyelnünk az úgynevezett fenntartó trágyázásra is. A trágyát mindig a nyírást követően, de öntözés előtt szórjuk ki. Amikor májusban-júniusban trágyázunk, az pázsit gyorsabb fejlődését segíti elő, júliusban-augusztusban történő kiszórás - a hőség okozta - stressz hatásait csökkenti. Ilyenkor érdemes magas káliumtartalmú trágyát alkalmaznunk, mivel ez fokozza a gyep ellenálló képességét. A tápanyag utánpótlás során ügyeljünk az egyenletes kiterítésére, ehhez akár segédeszközt (pl. szóró-kocsit) is igénybe vehetünk.


Az öntözés és a tápanyag utánpótlás mellet a pázsit nyírása is ige lényeges kérdés. A leggyorsabban április és június között növekszik a fű, ilyenkor ajánlott hetente lenyírni, de csak száraz időben. Ha túl nagy a hőség, inkább hagyjuk magasabbra nőni gyepünket, mivel a nagyobb fűszálak vetette árnyék megóvja a gyökereket a káros, perzselő napsugaraktól, s füvünk nem ég ki. Amennyiben mégis le kell nyírnunk a füvet, állítsuk magasabbra a fűnyíró kését, mivel a túl rövidre vágott pázsit sokkal könnyebben ég ki. A nyírást időzítsük a késő délutáni órákra, mikor a nap sugarai már nem érik olyan erősen a területet. A nyírást követően öntözzük meg alaposan a pázsitunkat.


A nem túl hosszú fűkaszálékot ilyenkor, nagy forróság idején nem szükséges feltétlenül összeszedni, hiszen annak a felületen hagyásával tápanyagot és nedvességet juttathatunk füvünknek és a kiégéstől és védhetjük. A kánikulai időszakban nem szükséges talajlazítást, gyepszellőztetést végeznünk, ennek ideje tavasszal vagy ősszel jön el, száraz időben. A hőség a gyomirtásnak, de a gyep telepítésének sem kedvező időszak, ilyenkor leginkább arra figyeljünk, hogy pázsitunk zöldje, épsége érdekében egyenletesen és rendszeresen gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!