szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan szaporítsunk örökzöldet?

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 17.


A tujákat és egyéb fenyőféléket szaporítani nem egy egyszerű feladat. Kitartás és idő kell hozzá, de nem lehetetlen vállalkozás. Ha szeretnénk otthon is megtenni, akkor azonban mindenképpen szükségünk lesz néhány dologra, hacsak nem maradunk a törpe, vagy kúszó változatoknál.

 

Hogyan szaporítsunk örökzöldet?

Ahhoz, hogy valóban sikeres legyen a szaporítás, és fel is használhassuk az új nővényeket, nagyon sok munka kell, így érdemes naponta foglalkozni a kertel. Ám mire elérik azt a méretet, ami az udvarra is ideális lehet, az évekbe telik, így ha nincs ennyi időnk, vagy nem szeretnénk ennyit várni, akkor inkább menjünk el egy kertészetbe, és vásároljuk meg a fenyőinket.

 

Feltöltéses bújtatás

 

Abban az esetben, ha az említett örökzöldekkel próbálkozunk, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. A kúszó, és az apró növésű, de dús növényeknél ugyanis a folyamat spontán is megtörténik. Egészen pontosan arról van szó, hogy a lelógó, a földel huzamosan érintkező ágak gyökeret eresztenek, és új növényt képeznek. Ezt a folyamatot elősegíthetjük mi is.

 

Keressünk a növényen egy olyan ágat, ami kellően lelóg. A félfás részét szemeljük ki, és csavarjunk rajta egyet, amíg reccsen. Ezzel meggyorsíthatjuk a gyökeresedés folyamatát. Ezután laza, tőzeges talajjal fedjük be az ágat annyira, hogy a vége is csak arasznyira látszódjon ki. A legtökéletesebb, ha a környező talajjal fedjük be. Ehhez csak össze kell húzni belőle egy keveset egy kapa segítségével.

 

Ezután nincs más dolgunk, mint rögzíteni az ágat egy U alakú gallyal, vagy dróttal, hogy az erősebb szelek se mozdíthassák el, mert akkor hiába dolgoztunk. Néhány hónap múlva már szép gyökerei lesznek a növényünknek. A bújtatást fagymentes időben végezzük.

 

Dugványozás

 

Ez a folyamat bonyolult, és rengeteg munkát is igényel, de ha kedvünk van, akkor vágjunk bele. Mindenképpen szükségünk lesz egy fóliasátorra hozzá. A dugványokat február-március környékén ideális leválasztani a fáról. Ehhez keressünk olyanokat, melyek még félfás állapotban vannak.

 

Vásároljunk gyökeresedést elősegítő anyagot is, mivel e nélkül csak nagyon kis eredményességet érhetünk el. A leválasztás után minél gyorsabban mártsuk a hormonporba a szárat, és ültessük is el a dugványt homok és tőzeg steril keverékébe. Érdemes egy nagyobb ládát használni, amit vízáteresztő anyaggal (pl.: sok lukkal ellátott fólia) kibélelünk, és ebbe kerül a föld.

 

A dugványoknak közel 100 %-os páratartalom kell, ezért helyezzünk föléjük egy fóliaalagutat is, így biztosítva a körülményeket. Rendszeresen legyen nedves a talaj, és arra is nagyon vigyázzunk, hogy nehogy megbetegedjenek. Legalább egyszer kezeljük őket gombaölővel is, és az elbarnult, elhalt növényeket azonnal távolítsuk el.

 

Figyeljünk, hogy az apróságok mikor kezdenek el gyökeresedni. Ha már beindult a folyamat, akkor még várjunk, hogy erősebbek legyenek, majd ültessük őket poharakba. Ahhoz, hogy a szabadba mehessenek, nem árt, ha folyamatosan szoktatjuk őket, így nagyobb az esély a túlélésre. Természetesen ez sem garantálja, hogy megmaradnak a növénykéink, így érdemes nagyobb mennyiséget (20-30 darabot) dugványozni, hogy nagyobb legyen a siker esélye.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia