szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan termesszünk saját spárgát?

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 21.


Rövid a spárgaszezon, ám az igazi rajongók ki tudják használni azt a néhány hetet, és élvezik a kertből frissen szedett spárga zamatát. Májusban, mire eljön e különleges zöldség ideje, legyen saját spárgánk!

Hogyan termesszünk saját spárgát?

Régebben keményen próbára tette a spárga a kertészek türelmét. A hagyományos fajtáknál csak az ültetés után harmadik évben lehet először elővenni a fészerből a begyűjtő-kosarat és a spárgakést.


A modernebb nemesítéseknél, a palánták sokkal erősebbek, mint a vegyesen virágzó régi fajták esetében. Ezeknél már az ültetés évében sor kerülhet a kóstolásra, és egy-egy héten keresztül szedhetjük a termést. A rákövetkező évben már négy héten át szedhetjük a spárgákat, a harmadik évtől pedig a szedési időszak rendszerint május elejétől vagy közepétől tart. Új ültetvény létesítése leghamarabb 10 év múlva esedékes.


A piros spárgafajtáknak nemrég még esélyük sem volt a hazai piacon. Azonban Olaszországban és Franciaországban a vitamindús rügyeket nagyra tartják. Nyersen használják salátához és antipastihoz (olasz ételhez), mert főzéssel elveszti szép színüket, és sötétzöldesek lesznek. Kerti termesztésre különösen alkalmas például a Burgundine. Ennek a piros spárgafajtának, amelyet reggel kell szedni, és délben fogyasztani, nagyon aromás az íze.


Felszedés után már néhány órával megemelkedik a benne található keserű anyagok koncentrációja. A piros fajták gyorsabban nőnek, terméshozamuk kb. negyedével magasabb. Ám a fehér fajtáknál is jobb termésre számíthatunk kerti termesztés esetén, mint a spárgaföldön, mivel az ágyás általában jobban védve van a széltől.


Az érési idő meggyorsítása nemcsak a profik kiváltsága. Ma már lehet kapni méterével speciális fekete-fehér spárgafóliát. A takaró gyommentesen tartja az ágyást, és lehetővé teszi a hőmérséklet befolyásolását. Szükség esetén a fehér oldala megvédi a növényeket a túlhevüléstől, míg megfordítva, a fólia fekete oldala a hűvös májusi időjárásban megemeli a talaj hőmérsékletét.


Ehhez azt kell tudni, hogy a spárga csak 12 fokos talajhőmérséklet fölött indul fejlődésnek, a legzamatosabb sípokat pedig 20 fok körüli átlaghőmérsékleten kapjuk. Ha a hőmérséklet túlságosan gyorsan emelkedik, a spárgasípok fásak lesznek. Ez akkor is megtörténhet, ha a növekedés főidőszakában kiszárad a föld. Az ágyást a termés behordása után is tartsuk nedvesen – a növény vízszükséglete július és szeptember között a legmagasabb.


A megterhelő gyomlálás elkerülhető, ha az ágyás szélét, különösen az ültetvény telepítése utáni első években, bükkönnyel, mustárral, lencsével ültetjük be. Akinek pedig be kell osztani a helyet a kertben, az a spárgatermés leszedése után ültethet az ágyásba tépősalátát, sárgarépát, karalábét, káposztát vagy bokorbabot a zöld növények tövébe.

 

Új spárgaágyás létrehozása


Az új ültetvény telepítése előtt (áprilistól május közepéig) az ágyást lazítsuk fel egy-két ásónyi mélységig. Dolgozzunk a földbe négyzetméterenként 5-6 liter komposztált marhatrágyát vagy kerti komposztot. Ezután ássunk egy 30 cm mély és kb. 50 cm széles árkot és a komposztföldet középen halmozzuk fel lapos töltés formájában. Terítsük szét rajta a spárganövények gyökérfonatait. Végül a növényeket takarjuk be kb. 15 cm vastagon, és a bakhátat óvatosan öntözzük meg. Már említettük, hogy a hagyományos spárgaszedés vége június 24. Azután a növény újra erőre kel kapjon, a zöld hajtásokon keresztül a gyökérben halmozva fel a tartalék tápanyagokat. A lombját csak ősszel kell levágni és eldobni, miután megsárgult.

 

Tippek a szedéshez


A legjobb időpont a spárgaszedésre a kora reggel, amikor azon a helyen, ahol a rügy áttöri a földet (bakhát), finom repedések mutatkoznak. Aki fehér sípokat szeretne, annak sietni kell. Nedves-meleg időjárásban a rügyek akár 6 cm-t is nőhetnek naponta. A spárgát tegyük szabaddá a feléig, majd spárgakés segítségével törjük ki 2-3 cm magasságban a tövétől. Végezetül a földet gondosan igazítsuk vissza, és a bakhátat tökéletesen simítsuk el a simítóval. A leszedett termést azonnal tegyük vízbe, különben megfonnyad.


Vásárlásnál a legfontosabb, hogy friss legyen a spárga. Ennek legfontosabb ismertetőjele a lédús, finom pórusú vágási felület. A gyakran javasolt „csikorgásteszt”, vagyis a sípok egymáshoz dörzsölése, nem biztos támpont. Szakszerű tárolás esetén ugyanis a fehér spárga több nappal a felszedés után is csikorog. Ha a síp keserű, akkor valószínűleg a tövéhez túl közel törtük le. Ha tárolni szeretnénk a spárgát, csavarjuk nedves kendőbe, és gyorsan tegyük hűtőszekrénybe. Piacon is a hűvös reggeli órákban érdemes vásárolni.


Hagyományosan a spárgát enyhén sós vízben megfőzik. Kíméletesebben elkészíthető szűrővel ellátott spárgafőzőben, amelyben csak a vége van vízben, a rügy pedig a gőzben párolódik. Így jobban megőrzi az ízét, valamint a vitaminokat és ásványi anyagokat.
 

A fehér spárgát, a hegyét kihagyva, mindig a fejétől a síp végéig hámozzuk, esetleg az alsó harmadot utána lehet hámozni. Azután levágjuk a végeit. Ha a sípokat egészben szolgáljuk fel, adagonként kötözzük össze póréhagyma-levéllel.


Kapcsolódó cikk:
A karcsúsító spárga
Zöldség etikett
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!