szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan űzd el a dohányfüstöt házilag?

Topor Erika, 2014. márc. 06.


Tippek és fortélyok sokasága kering az interneten arról, hogyan lehet a dohányfüst kellemetlen szagát eltűntetni a kárpitból, a falakból. Egészen addig  nem foglalkoztam vele, míg magam is bele nem csöppentem egy olyan albérletbe, melyben ezek a nehezen elviselhető problémák fogadnak.

Hogyan űzd el a dohányfüstöt házilag?

A dohányfüst okozta kellemetlen érzés nemcsak az allergiásokat borítja ki, hanem a nem dohányosokat is. A kezdeti nehézkes levegővételt követi a torok leszáradása, a köhögés, alvatlanság és gyakorlatilag a többi légúti allergiás tünet (orrfolyás, szájszárazság, torokfájás, stb…).

Felvettük a harcot az új albérlet adta problémával, és kiűzzük a cigiszagot. Íme a kipróbált tippek:

Ecettel a szag ellen

Az egyik legkézenfekvőbb alapanyag az ecet volt. Egy jó nedvszívó rongyra öntöttünk kb. 2 dl ecetet, majd egy tálkára terítettük, hogy minél nagyobb felületen illatozhasson. Ahogy az ecet megjelent, a cigiszag hamarosan elillanni látszott. A műveletet este hajtottuk végre, és reggelre nyoma sem volt a kellemetlen szagnak, de ecetillat sem terjengett a lakásban. Mivel nálunk a kanapét és a falakat erősen átjárta a szag, így a rongyot a kanapéra fektettem, hátha….és meglepő eredmény született. Szkeptikus voltam, de reggelre semmi szag nem volt.

Babérlevél-égetés

A másik próbálkozás a babérlevél elégetése volt. Mivel a nappaliban az ecettel próbálkoztunk, a hálószobába kellemesebb aromákra vágytunk, így jött a babérlevél-égetés módszere. Egy kis tálkába tettünk 3-4 szárított babérlevelet és meggyújtottuk. Viszonylag erős lánggal hamar elégett, ahogy az illóolaj lángra kapott kissé sercegett, így lehetőség szerint ne kézben tartsuk a leveleket égetés közben. A hálószoba ágyának dohányszaga elillant, átvette helyét egy kellemes babérlevél illat.

Levendula a szekrénybe

Nagyanyáink egyik kedvelt moly-írtója most újra előtérbe került: levendulát tettünk a szekrénybe. Egy kis textilzsákba friss levendulavirágzatot töltöttünk, és beraktuk a szekrénybe. A molyok mellett állítólag a nikotinszagot is eltűnteti, így kipróbáltuk. Egyelőre a hatása lassabb, mert a szekrényben kisebb a légmozgás, de az eredmény várhatóan szintén olyan jó lesz, mint a többi házipraktikáé.

Füstölőkkel a füst ellen?

Sokfelé olvastuk, hogy füstölővel is lehet nikotinszagot űzni, de ebben vannak kétségeink. Egy egész napos masszív füstölőzés után a cigerettaszag megmaradt, a bútorokban és a falban egyaránt.

Kapcsolódó cikk:

Bőrápolási 1x1

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!