szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan válasszunk ideális helyet növényeinknek?

Topor Erika, 2014. jan. 16.


Növényvásárlás előtt az egyik legfontosabb kérdés, hol fogjuk majd nevelni a kiválasztott szobanövényünket. A növények ugyan elviselik a kisebb-rövidebb ideig tartó klímaváltozásokat, de optimális esetben olyan tenyészhelyet kell választani, mely a növény igényeinek megfelelő.

Hogyan válasszunk ideális helyet növényeinknek?

Annak érdekében, hogy növényeinknek a legideálisabb ellátást tudjuk biztosítani, ismernünk kell igényeiket és az otthonunk lehetőségeit. A házban és a ház körül számos hely áll rendelkezésre, ezeket vesszük most röviden sorra.

Lakóterek – ahol mi is élünk

Az ember számára a legfontosabb, hogy azon helyiségeket tegye széppé, ahol ő maga is tartózkodik. A hőmérséklet általában ezekben a terekben a legmagasabb, mivel itt töltjük el a legtöbb időt. Fény szempontjából is ezen terek a legfényesebbek (nappali, konyha, gyerekszoba).

Konyha és fürdőszoba

A két legkritikusabb helységnek számít a lakóterek között, mivel a fürdőszobákban sokszor nincs természetes fény (pl. lakótelepi lakásoknál). A fürdőszobákban és a nem jól szellőztethető konyhákban is magas a páratartalom, így ide illő növények párakedvelőek legyenek. Többnyire mégis e két helyiség az, ahol a legkevesebb szobanövény van jelen. Konyhába főleg a fűszernövények kapnak helyet, bár jelenleg még ez is gyerekcipőben jár. A konyha és a fürdőszoba hőmérséklet tekintetében is külön egységet képez, szinte egész évben itt van a legmelegebb. A levegő többnyire olajos gőzt tartalmaz, így ez nehezíti a növények légzését, tisztán tartását. Bőr nemű levelű fajokat válasszunk, így könnyen tisztíthatjuk őket!

Hálószoba – ami többnyire sötét

A hálószobában amellett, hogy sokszor elfelejtjük széthúzni a függönyöket, ezáltal akár egész napokra sötétbe zárjuk a növényeket, a hőmérséklet is alacsonyabb, mint a többi szobában. A hálószobába gyakran előfordul, hogy akár 15-18 fokot tartunk, így ide olyan növényeket érdemes tenni, melyek ezt az alacsonyabb hőmérsékletet igénylik. Mivel ez egy hűvös helyiség, a tájolás szempontból is sok esetben az északi vagy nyugati oldalon található, érdemes ezt is figyelembe venni növényválasztáskor. A hálószobába a borostyán (Hedera), a kúszóka (Cissus), a borostyánfa (Fatschedera lizei) vagy a sugárarália (Schefflera) jó választás.

Lépcsőház és tornác

A teleltetésre és a nagyobb növények elhelyezésére alkalmas főleg, mivel itt télen alacsonyabb a hőmérséklet, nyáron viszont magasabb.

Erkély és terasz

Nemcsak beltérben, kültérben is gondolkodunk, így ugyanazok a kritériumok az erkélyre és teraszra is igazak, mintha a belső terek viszonyait néznék meg. A napfény mennyisége, a kitettség, a hőmérséklet télen és nyáron mind meghatározók. A keleti és nyugati fekvés többnyire a legtöbb dísznövénynek megfelel, míg a déli fekvésre a melegigényes növények valók. Északi fekvésre az árnyéktűrők, árnyékkedvelők és a hűvösebb klímát szeretők alkalmasak. Erkélyek és tetőteraszok esetében a statikára is oda kell figyelni, mivel a dézsák, a bútorok tetemes súlyt képviselnek, ne felejtsük el.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia