szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan virágoztassunk karácsonyi kaktuszt?

Topor Erika, 2012. dec. 11.


A szerencsésebbeknek minden évben virágzik, de vannak, akik akármit tettek eddig vele, egy virágot sem hozott a hőn szeretett karácsonyi kaktusza. Íme a „titok”, melyet most megosztunk minden kedves Olvasónkkal. Követve ezt a pár hasznos tudnivalót már nemcsak nagyanyáink ablakában virágozhat a karácsonyikaktusz, hanem a mienkben is!

 

Hogyan virágoztassunk karácsonyi kaktuszt?

Első lépésként ismerjük meg a karácsonyi kaktuszt, mit kell tudni róla. A brazíliai hegyvidékekről származó kaktuszféle a csapadékos őserdőkből származik, epifita életmódot folytat. (Epifiták: fák ágain lakók). Virágai a levéltagok csúcsán nyílnak.


Hazai viszonylatokban inkább szobanövényként tartjuk, vagy melegházban. Fényigényes, - elvégre fák hajtásain él eredeti környezetében, ezért ablakhoz közel helyezzük el. A virágzáshoz a legideálisabb hőmérséklet a 14-16 fok.


Vízigény szempontból kényes. Annak ellenére, hogy kaktusz, érdemes naponta kevés vízzel öntözni, hetente tápoldatozni, viszont arra vigyázzunk, ne öntözzük túl! A virágzáshoz rengeteg tápanyagra van szüksége.


A fényigényt már említettem, hogy ablak közelébe tegyük, de van még egy nagyon fontos tényező. A fény iránya. Sok esetben igaz az, hogy a kaktuszoknál az egyenletes fejlődés érdekében a cserepet forgatni kell, hogy minden oldalról kellő napfény érje a növényt. A karácsonyi kaktusz esetében viszont ez káros, mert a változó fényiránynak köszönhetően eldobhatja a bimbókat! (Itt nem az egy napon belül történő természetes fényirányra gondolok, hanem a kényszerített fényirány vagy helyváltoztatásra). A virágbimbók eldobásáért a túl száraz és meleg levegő is okolható.


Mi legyen, ha már elvirágzott? A levirágzott növény visszavágható és a levágott hajtásrészek meggyökereztethetők. Tőzeg-homok keverékével gyorsan és könnyen meggyökeresednek.

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia