szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hollandia a tulipánok hazája!

Mártha Izabella, 2014. ápr. 10.


Gyönyörű színekbe öltözik tavasszal Hollandia, hiszen ilyenkor több millió színes tulipán borítja el a tájat! Hollandia neve mára már szinte összeforrt a híres tulipán mezőkkel és a holland utcáknak is nélkülözhetetlen színfoltjai ezek a csodálatos hagymás virágok! Lássunk egy kis betekintést Hollandiába, a tulipánok hazájába!

Hollandia a tulipánok hazája!

A tulipánok a XVI. században kerültek a Török Birodalomból Európába, majd Németalföldre (a mai Hollandia területére), ahol 1635-37-re akkora népszerűségre tettek szert, hogy valóságos vagyonokért cserélt gazdát egy-egy keresettebb hagyma.

A tulipán népszerűsége az évek folyamán egyre csak növekedett és a csíkos változatú fajták váltak státusz szimbólummá. A színes szirmok véletlenül alakultak ki, melyet vírusok okoznak, ezért ezeket az árukat nehéz volt előállítani, mint más típusú tulipánt. Mivel ritkaság volt, ezeknek az ára folyamatosan emelkedett.

A világ első tőzsdekrachja (Amszterdam, 1637) is a tulipánláz miatt következett be. Akkoriban a legdrágább tulipán a ’Semper Augustus’ volt, amely öt ezer holland forintot ért, ebből az összegből akkoriban Amszterdam belvárosában egy csatorna parti házat lehetett volna venni!

Keukenhof – Európa virágos kertje

Minden évben március végétől május közepéig 32 hektáros területen mutatják be a nagyközönségnek Hollandia páratlan színekben pompázó virág különlegességeit.  A 32 hektáros parkban 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta pompázik, összesen mintegy 7 millió virághagymát ültetnek el évente.  A szabadtéri virág kiállítás kezdete 1949-re nyúlik vissza, mely mára óriási világhírnévre tett szert. Keukenhof polgármesterének eredeti célkitűzése az volt, hogy nagyobb közönség előtt népszerűsítse a helyi virágtermelő gazdákat. Ez a népszerűsítés pedig olyan jól sikerült, hogy mára több millióan látogatják a parkot, amely a tulipánok virágzása idején, április közepén a leglátványosabb!

Tegyünk hát egy sétát a kanyargós utakon, a millió virágzó tulipán, nárcisz, jácint társaságában. És ha megfáradunk a nagy sétában üljünk le az árnyas patakok és tavak mellé és onnan nézve csodáljuk a tájat, miközben plusz élményként érezhetjük a friss tavaszi virágok bódító illatát!

Kapcsolódó cikk: 5 tipp, amit a tulipánról tudni kell!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!