szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hosszabbítás a kertben: tök, zeller, szőlő

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 12.


Nézzünk néhány praktikus tanácsot, amivel meghosszabbíthatjuk a szőlőszezont és elkerülhetjük a sütőtök felesleges megsütését. Két apró trükkel megtudhatjuk mikor fogyasztható már a sárga finomság és felfedjük a tévhiteket a zellerrel kapcsolatban.

Hosszabbítás a kertben: tök, zeller, szőlő

Praktikus tanácsok a tök leszedéséhez

A kertben a tökök egyre nagyobbak, de tulajdonképpen mikor érik el optimális leszedési állapotot? Ezt könnyen meg lehet állapítani a következő érésteszttel. Begörbített ujjunkkal kopogtassuk meg a héját. Ha tompa, üresen kongó hangot ad, a gyümölcs érett. Egy másik ismertetőjel, ha a szár töve körül, a héjon finom repedések láthatók.

De vigyázzunk, nem szabad egyszerűen leszakítani vagy letörni. A gyümölcsöt éles késsel vagy kerti ollóval vágjuk le úgy az indáról, hogy maradjon rajta rövid szár. Így hosszabb ideig tárolható a tök.

Hosszantartó szőlőszezon

Egy megfelelően nagyméretű, stabil futtatóval ellátott dézsában a szőlőt a teraszon is lehet tartani. Döntő fontosságú a helyes teleltetés. Ha a növény kint marad a szabadban, a dézsát kívülről csomagoljuk légbuborékos fóliába, és tegyünk alá egy hungarocell lapot. A föld fölött található oltáshelyeket töltögessük fel földdel, és takarjuk be fenyőággal.

Ha világos vagy sötét helyen teleltetjük, a házban vagy a garázsban, a hőmérséklet ne emelkedjen 10 fok fölé, különben a rügyek idejekorán kihajtanak. A szőlőt a lehető legkésőbb költöztessük be, és amilyen korán csak lehet, vigyük ismét ki. Vigyázni kell, hogy az edényben a föld ne száradjon ki teljesen.

Ne szedjük le a zellergumóról a levelet

Széles körben elterjedt tévhit, hogy az alsó levelek eltávolításával nagyobb zellergumókat kapunk. Csak az érintetlen növény képes ugyanis elegendő tápanyagot felvenni és vaskos, kemény, tárolásra alkalmas gumót növeszteni. Gondoskodjunk idejében utánpótlásról káliumban gazdag zöldségtrágya formájában, és ügyeljünk arra, hogy a gumóképződés utolsó szakaszában a föld ne száradjon ki teljesen. A jól kifejlődött, levélben gazdag zellergumóról időnként szakíthatunk némi friss zöldet a leveshez.

Kapcsolódó cikk:

Kísérletezz a malájok kedvenc zöldségével!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!