Hova tartozik a földimogyoró?
Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 08.
Botanikai értelemben a hüvelyesek családjába tartozik, beltartalmi értékét tekintve viszont a diófélékhez hasonlít.

Gyenge fagyot elvisel, mégis a melegebb éghajlatú vidékek vagy az üvegházban termesztő kertészek növények. Az olajos magvak teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezért a mogyoró tápértéke igen magas.
Laza, szerves anyagokban gazdag talajt kedveli. Hideg vidékeken egy hónappal az utolsó fagyok előtt vessük cserepekbe és üvegházban tároljuk. Az utolsó fagyokat követően vessük szabadföldbe, 90 cm-es sor és 15 cm tőtávolságra, 5 cm mélyen. Később 30 cm tőtávolságra egyeljük ki.
A 15 cm-es növényeket töltögessük fel, mulcsozzuk komposzttal istállótrágyával vagy gyepnyiradékkal. Amikor kezd virágzani, utána már ne öntözzük.
Vetés után öt hónap elteltével az egész növényt ássuk ki, a gyökereket a napon szárítsuk meg, a hüvelyeket szedjük le.
Kapcsolódó cikk: Miért együnk okrát?
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14