szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hurrá, virágzik a szamóca!

Mártha Izabella, 2014. ápr. 21.


Sokunk számára csábító ez a kicsi, piros gyümölcs, ami manapság már minden szupermarketben kapható. De ezeknek az íze nem olyan, mintha a saját kertünkben szedtük volna! Ismerjük meg a szamóca helyes termesztés és a gondozását!

Hurrá, virágzik a szamóca!

Hova ültessük?

Március végén vagy április elején a talajt készítsük elő! Ujjnyi vastag komposztot terítsünk le és keverjük össze a termőtalajjal, így jobb lesz a szamóca tápanyag ellátása! A legjobban a napos, szélvédett helyet hálálja meg. 

Házi praktikák

Szamóca fogékonyak a gombás betegségekkel szemben, ezért javasoljuk megelőző permetezést végezni természetes készítményekkel.

Ilyen például a zsúrló főzet. 1 kg szárított mezei zsurlót áztassuk be 10 liter esővízbe, majd hagyjuk állni 1 napig. Ezután a permetlevet kis lángon főzzük fel fél óráig, szűrjük le és kihűlés után ötszörös hígításban permetezzük ki. Hetente 1 x megelőző jelleggel erős gombafertőzés esetén 3 egymást követő napon át, különösen a fiatal növényeknél lehet hatékony.

Nagyon hatékony lehet még a csalán tea is, amihez ha fokhagymát keverünk akkor a gombabetegségek mellett a rovarokat is távol tartja. Vigyázzunk azonban, hogy ha a termés kezd színesedni, akkor a hagyma kellemetlen illata miatt már csak a csalánlevet magában használjuk!

De aki az egyszerűbb megoldásoknak a híve és nem szeret házilag kotyvasztani, azoknak ajánlajuk a Trifender®  készítményt, amely kedvezőtlen életfeltételeket teremet a talajból fertőző kórokozó gombának, így elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését, ami növeli a termést.

Talaj takarása

A talajtakaró alkalmazása szerényebb vízgazdálkodású, szárazabb területeken is lehetséges, így jobban megtartja a talaj nedvességtartalmát. Kevesebb a gyomképződés, ami nemcsak esztétikailag fontos, de a szamócától sem vesz el a fontos tápanyagokat. Emellett a szalma vagy mulcs réteg a gyümölcsöt tisztán és szárazon tartja, így bármikor a kertben sétálva frissen fogyaszthatjuk a tavasz első gyümölcsét!

Kapcsolódó cikk: A türelmes kertész jutalma

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia