szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Húsvéti díszek saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 03.


Az ünnepi készülődések egyik legfontosabb alappillére az, amikor a házat „hangulatba” hozzuk, vagyis feldíszítjük a jellemző ékekkel. Húsvét közeledtével ez jellemzően a tojás és a nyúl, vagy csibe, esetleg egy-két idényvirág, amivel igazán hangulatossá tehetjük a készülődést és az ünnepet.

 

Húsvéti díszek saját kezűleg

Oázis

 

Azoknak, akik szeretik a szép, és nem utolsó sorban hosszan megmaradó virágkompozíciókat, biztosan nem ismeretlen az oázis fogalma. Készíthetünk szárazvirágból is, de a vágott tulipán és nárcisz is csodálatosan mutat, ha ebbe a szivacsos, könnyen alakítható anyagba tesszük. Alapjául- hogy magát az oázist elrejtsük- választhatunk egy egyszerű fonott kosarat, de akár egy színes üvegedényt is, a lényeg, hogy vidám színekkel rendelkezzen. Figyeljünk arra, hogy ha kosarat választunk alapul, és idényvirágos kompozíciót akarunk elkészíteni, mindenképpen kell, hogy egy olyan edény kerüljön a szivacsos anyag alá, ami megtartja a locsoláskor kiszivárgó vizet.

 

Miután belerögzítettük az oázist, és lehetővé tettük az öntözést is, vegyük elő a fantáziánkat és alkossunk. Alapvetően két típusban szokták elkészíteni az ilyen díszeket: terülő és magasba törő változatban. A terülő nagyobb helyet foglal, de biztosabban áll, a magas változat helytakarékosabb, de bizonytalanabb. A választásnál azt is vegyük figyelembe, hogy hova szánjuk a kész művet. Az ajtó mellett, vagy a pulton tökéletesen mutat mindkét variáció, de a dohányzó, vagy az étkezőasztalon a magas kivitellel könnyen bajba kerülhetünk. Ha túlzottan nagy a dekoráció, akkor előfordulhat, hogy a vendégek, vagy mi magunk, bár elámulva gyönyörködhetünk a szép virágokban, de semmi egyebet nem fogunk látni.


Ha mégis a szárazvirág mellett döntünk, akkor az oázis elég bevonni egy szép papírral, miután elhelyeztük benne a növényeket. Ez után akár fel is lógathatjuk, hogy a virágokat fejjel lefelé ontsa az alatta elhaladókra, de ugyanúgy rögzíthetjük bármilyen talapzathoz is.

 

Asztaldíszek

 

Az ebédlő díszítésénél az a szabály, hogy az ékek nem lehetnek túl magasak, még probléma nélkül át lehessen látni felettük. Húsvét lévén nyugodtan használjuk a tojásokat alapelemként, és virágokat, vagy apróbb játékcsibéket és nyulakat a kiegészítéshez. Rendezzük akár futómintába az asztal közepén, vagy kerüljön mindenki elé egy-egy darab, a lényeg, hogy sok legyen a vidám, meleg, tavaszi szín.


A tojások akkor érvényesülnek a legjobban, ha megfestjük, és nem hagyjuk árválkodni őket pőrén, tojásfehéren, az asztal közepén. Ha nem akarunk a színezéssel bajlódni, akkor meg is vásárolhatjuk a díszeket. Találhatunk olcsó, műanyag, vagy drágább fatojásokat is, ki-ki válasszon pénztárcájának megfelelően. Ha valami különlegességre vágyunk, amivel elkápráztathatjuk a vacsoravendégeket, akkor szerezünk be patkolt csirke-, vagy kézzel festett strucctojásokat. Ezekért bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de az biztos, hogy különleges díszítőelemeket alkothatunk a segítségükkel.

 

Utóélet

 

Amikor ilyen kreatív tevékenységet végzünk, sokszor elszalad velünk a ló, és rengeteget elköltünk olyan dolgokra, melyeket csupán egyszer tudunk felhasználni. Ezért, mielőtt költekezünk, gondoljuk végig, hogy valóban kell-e az adott darab, illetve, hogy fel tudjuk-e használni legközelebb is. A fa vagy műanyagtojások akár egy zacskóban is átvészelik az évet a következő húsvétig, a patkolt, vagy igazi, festett szépségek azonban komoly odafigyelést igényelnek. Ha kisgyerek is van a háznál, akkor inkább használjuk olcsó, magunk által elkészíthető dolgokat, mert egyrészt az alkotásba bevonhatjuk a lurkót is, másrészt nem kapunk szívgörcsöt, ha az egyik darab véletlenül a konyhakövön leli halálát.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia