szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Húsvéti foszlányok

Sulyok József, 2012. márc. 26.


A húsvéti ünnepek közeledtével egyre több emlékkép bukkan elő a vásárosnaményi 1950-es évekből emlékezetemben. A háború utáni nehéz, szegényes élet közepette, nekünk, gyerekeknek nem tűnt szegényesnek a húsvét.

Húsvéti foszlányok

Sőt, a begyűjtött hímes tojások és néhány forint számlálásakor gazdagoknak éreztük magunkat. Készültünk az ünnepekre, sorba vettük, hogy hány helyre kell menni és kik alkossák 4-5 fős csapatunkat. Hogy többen legyünk, azért volt fontos, mert a nagyobb fiúk jobb esetben az utcán cserélni akartak, rosszabb esetben elvenni a kisebbek által gyűjtött, festett hímes tojásokból. Napokkal az ünnep előtt verset, mondókát tanultunk, kis csapatunkból mindenki másat.


Édesanyánk szerezte be a locsolódáshoz szükséges kölnivizet. Ez nem volt egyszerű dolog Vásárosnaményban sem. Orosz Laci bácsi festékboltjában sorba kellett állni a kimérős kölniért. Vinni kellett otthonról üres kölnis vagy más kisüveget, és abba öntötték az előre kimért adagot, pici lyukú tölcséren keresztül. Az eladó lányok felváltva, szédülésig fújták a tölcsérben a kölnit, hogy hamarabb teljen az üveg, s fogyjon a sorban állók száma.

 

Ennek ellenére még húsvét második napján is nyitva kellett lenni, hogy mindenki néhány gramm illatosított vízhez jusson. Egy kisüveg 0,5 dl kölni ára, (hozott üvegbe) 50 fillér körül volt, a „Fekete macska és Molnár Mózer” nevű nedűkből. Az 1960-as évek elején már volt eredeti, dugaszolt kölni is, sőt az igen erős illatú, orosz kölnik is divatba jöttek, de ezek jóval drágábbak voltak, mint a kimérősek.


Orosz László festék és illatszer boltjában lehetett kapni kicsi tasakos, többszínű tojásfestéket is, aminek használata kezdte kiszorítani a hagyma, dió héjából főzött festőanyagot. Bizony nem volt olyan egyszerű a locsolási kellékek beszerzése, de az egyszerűbb, húsvéti sütemények alapanyagainak, (cukor, szálika, sütőpor, élesztő, stb.) megszerzése sem.


A lányok is számon tartották, a rokon és elvárt fiukat. „Örök harag” lett, ha ezek közül valaki kimaradt, és nem tudta magát kimenteni betegség, elutazás stb. miatt. Délelőtt jártunk locsolkodni mi gyerekek, mert délután a legénysorban lévők és a felnőttek jártak. Ők szeszes italt is kaptak. A locsolkodás mellett, Vásárosnamény környékén divat volt még szerenádszerűen dallal is köszönteni a húsvét ünnepét. Ilyenkor az ablakon keresztül adták ki a hímes tojást és a kalácsféleséget is a köszöntőknek.

 

Többek között azt énekelték az ünnep második nap éjszakáján, hogy:
„Ma van húsvét napja, másod éjszakája,
jól tudjátok, jól tudjátok.
Melynek első napján Jézus feltámadott,
dicsőségben, dicsőségben …”


Nekünk az Eötvös kastély melletti lakásunktól indulva mindig a szülőotthon, (ma kórház) környékén volt fogytán a kölnink, így az ott lévő „pumpakútnál” próbáltuk több-kevesebb sikerrel, kevés vízzel szaporítani, hogy végig kitartson. Gond akkor volt, ha a víztől a kölni kissé megzavarosodott. S úgy kellett fogni az üveget, hogy a lányok éber anyja észre ne vegye a turpisságot. Amúgy is mindig spórolni kellett a kölnivel, hogy a tervezett helyeken végig kitartson a lányok hervadását gátló varázsvíz.
 

Kapcsolódó cikk:

Állatok a kertben

A pünkösd eredete

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia