szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Szépzöld, 2017. okt. 31.


Beköszöntött az ősz, de úgy látszik, hogy még nem pihenhetnek a növényvédősök. Felszíni talajtúrások, gyepkárosítások fotóit kaptam kollégáktól. A kártevőkről és a védekezés lehetőségeiről érdeklődtek.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Kitaposott gyep szélén, akáclevél mellett láthatjuk a földigiliszta 1-2 centiméteres földcsomóját. Sűrűn sorakoznak egymás mellett, talán ezért tűnik ijesztőnek a látvány. Ez az ürüléke, mely nagyon értékes szerves anyagnak tekintendő (gilisztahumusz), jó alapot képez a jövő évi újrafüvesítéshez. Nemsokára a mélyebb talajszintekre vonulnak áttelelni, tavasszal ismét megközelítik a felszínt és folytatják hasznos munkájukat.

Valóban súlyos kártevő a parkokba télire beköltöző mezei pocok.  A szántóföldeken is nehéz ellenfélnek számít, csak a megindokolt kérelmekre engedélyezik a speciális rágcsálóirtók használatát. Közterületi növényvédő szer nincs engedélyezve ellene, a járatok ismételt betemetésével riaszthatjuk a pockokat. A házikertekben elterjedt, az egészségügy által engedélyezett egér és patkányirtó szerek használata a mezei pockok ellen. Közterületen nem javaslom, kutyák, gyerekek is hozzáférhetnek a kemikáliákhoz!

Varjak ásták fel a gyepszőnyeg sarkát, pajorokat kerestek. A talaj lehűlésével most már a mélyben vannak. Tavasszal a pótlás előtt feltétlenül lépni kell, mert a kártétel valószínűleg meg fog ismétlődni. Amennyiben a parkrész elzárható, akkor talajfertőtlenítéssel illetve év közben rovarölőszeres beöntözéssel védekezhetnek. Mindkét művelethez kérjék a növényorvosuk véleményét.

A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál már érdemes elkezdeni az őszi lemosó permetezést. A réz, a kén és az olajtartalmú készítmények (pl. Cosavet) engedélyezettek. Az adott növényfajtól és károsítóitól függően válasszanak a permetszerek közül. A legjobb ha ebben a kérdésben is a növényorvosokhoz fordulnak. Az általam kezelt közterületeken, idén ősszel főleg a réztartalmú gombaölőkkel fogunk permetezni. A platánok apignomóniás és a vadgesztenyék guignardiás gombabetegsége, valamint sok fafaj levélbetegsége ellen, a sebek fertőtlenítésére ez a hatóanyag már bizonyított. A baktériumok gyérítésére pedig a réz az egyetlen lehetőségünk.

Cikket írta: Zsigó György

Kapcsolódó cikk: Beteg gyümölcsből nem lesz jó szüret
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia