szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így a tárolás sem gond többé!

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 09.


Hogy mit és mennyit tartósítsunk, az attól is függ, hogy milyen és mennyi hely áll rendelkezésünkre a tároláshoz. Lakótelepi vagy garzonlakásban, ahol a kamrát egy faliszekrény helyettesíti, nincs lehetőség nagyobb mennyiségű befőtt, savanyúság elhelyezésére.

Így a tárolás sem gond többé!

Ezek a szekrénykamrák túl melegek, nem szellőznek megfelelően, bennük inkább csak cukrozott gyümölcsöt, sóban eltett ízesítőkeverékeket tarthatunk, de ezeket is gyakran tegyük ki szellőzni, és a szekrény ajtaját éjszakára hagyjuk nyitva.

A kis lakásokban érdemes egy nagyobb hűtőszekrényt venni, és a legszükségesebbeket fagyasztással tartósítani. Ha kevés a tároló-helyünk, előre mérjük fel, hogy hány és milyen méretű üvegeket tudunk elhelyezni. Ha a lakásnak van erkélye, oda tehetünk egy ülőpadnak kiképzett ládát, ezt habszivaccsal vagy hungarocell lapokkal béleljük ki, és a tetejére a fedődeszka alá is tegyünk egy ilyen lapot. Az ilyen ládában tárolt befőtteknek, lekvároknak még a gyengébb fagyok sem ártanak.

Ahol renden éléskamra van, azt ne lomtárnak használjuk, hanem valóban élelmiszert tartsunk benne.
Az éléskamrát legalább kétévente meszeljük ki, de inkább évente. A polcdeszkákat minden évben, lehetőleg nyáron súroljuk le mosószeres vízzel és hagyjuk jól megszáradni. Ha a polcon zöldes-fekete foltok találhatók, azt penészgomba okozza, és ilyen helyen a gondosan eltett, tartósított élelmiszerek is megromlanak.

A penészgomba ellen úgy védekezhetünk, hogy a kamra polcait, padlóját, esetleg csempézett részét forró ecetes vízzel lesúroljuk, és ha minden jól megszáradt, a helyiségben egy kénrudat égessünk el. Természetesen ez alatt az ablakot, ajtót zárjuk be, és hagyjuk így 24 órán keresztül, majd jól szellőztessünk ki a helyiségben.

Kapcsolódó cikk:

A méhektől tanultuk? Gyűjtés és feldolgozás

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!