szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így alakítsunk ki mediterrán kertet!

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 06.


Sokakra mágikus vonzást gyakorol a Földközi-tenger hangulata. Az emlékek leander bokrokat, fás margarétákat, fügét, hibiszkuszt, babért, gránátalmát és citromféléket idéznek elénk.

 

Így alakítsunk ki mediterrán kertet!

Csodás virágaik, fűszeres aromájuk egyedülálló hangulatot teremt, de számos mediterránfajta ízletes gyümölcsét is kedveljük. Nem csoda, ha sok ember számára egy ilyen növényekkel berendezett erkély álmai vágyát jelenti. A teljes mediterránképhez természetesen az egyéb, déli hangulatot sugárzó kellékek is hozzátartoznak, mint amilyen a terrakotta, vas vagy fabútorok, gyümölcsöstálak és hasonló díszítőelemek. A tervezés és összeállítás teljesen egyéni, és kötetlen.


Miben tartsuk a növényeket?


Az erkélyen tartott növények legtöbbjét valamilyen edényben kell nevelnünk. Ennek az az oka, hogy ezek a növények nem bírják a fagyot, ezért nálunk télre be kell őket vinnünk valamilyen fűtött helyiségbe. A cserepes növény kifejezés mégsem véletlen. Mert például sok citromfélét különálló, nagy, de mozgatható cserepekben, edényekben szoktak tartani. Fontos a cserepek mérete, mert ezek a növények fás termetűek, és idővel ugyancsak terebélyesre képesek fejlődni.


Ápolás és átteleltetés


Nagyon sok délről érkezett növény, télen világos, de hűvös helyet (10 fok) igényel. Erre feltétlenül gondolnunk kell, mielőtt beszereznénk egy gyönyörű szép citrom vagy narancsfácskát. Aki nem rendelkezik ilyen átteleltetésre alkalmas hellyel, annak a délszaki boldogság aligha fog egy évnél tovább tartani, mert a növényei télen tönkremennek.


Ettől eltekintve a mediterrán növények gondozása sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolnák. Az eredményes kertészkedéshez elengedhetetlen a jó minőségű virágföld. Ez jól megtartja a szerkezetét, és a növények gyökerei akár két-három évig is elég oxigénhez jutnak bene. A mész érzékeny növényeket mészszegény vízzel (forraltvíz, esővíz) öntözzük, és időnként speciális trágyát - citrom trágyát - adjunk nekik.


A vegetációs időben ezeket a fény és melegigényes növényeket a napos részekre tegyük. Ha ládában akarjuk tartani növényeinket, válasszunk törpe fajtákat, amelyek gyökérrendszere elfér a kisebb edényekben. Egyes fajok már fiatalon is szép, élvezhető gyümölcsöt hoznak. Ládába ültetett növényeinket ugyanúgy telepítjük át, mint a cserepeseket, ezért célszerű vagy hasonló igényű növényekkel, vagy egynyári virágokkal együtt nevelni őket.

 

Kapcsolódó cikk:

Birs, a legkésőbbi gyümölcs-Receptekkel!

Konyhaművészet az ókorban?!

Bergamott - a különleges citrusféle


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia