szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így ápold szakszerűen a rózsát!

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 10.


Rózsáinkat két irányból is veszély fenyegeti. Az egyik a növényi betegségek, gombakártevők pusztítása, a másik az állati kártevők, levéltetvek és egyéb szívó kártevők ámokfutása. Fogadjunk meg néhány egyszerű szabályt és nem fogunk rossz időben és feleslegesen sokszor a permetező után nyúlni.

Így ápold szakszerűen a rózsát!

A lisztharmat esetében penésszerű, szürkésfehér bevonat képződik a levélzet mindkét oldalán.

A feketefoltosság és rózsalevélrozsda esetén a levélzetet kisebb-nagyobb feketefoltok fedik, a levelek szélét rozsdaszerű bevonat kezdi ki. Mindkettő veszélyes, mert ha nem védekezünk, ezek a foltok terjednek így a megtámadott levélzet lehull, a növény fejlődésében megáll, sőt könnyen el is pusztul.

Kora tavasszal megjelennek az apró zöldszínű levéltetűk, és a különböző rágcsáló kártevők is. Kártételük nem kisebb a gombabetegségeknél, mert a lombozatot megtámadva, majd a virágzatot összerágva, ugyancsak hátráltatják rózsáink fejlődését, tönkre is tehetik.

Mikor és mivel permetezzünk?

Soha ne várjuk meg az ismeretlen kártevők megjelenését. Amikor a rózsák kihajtottak, és a földkupacot eltávolítottuk róluk, elvégezhetjük az első permetezést, és ezt havonta ismételjük meg.

Permetezni kora reggel vagy késő délután tanácsos, de semmi esetre sem tűző napon. Sokan ajánlják a borús időben történő permetezést, ez nem praktikus, mert borús időt rendszerint eső követi, és ebben az esetben a munkánk, anyagunk kárba veszett.

Kapcsolódó cikk:

Beletörik a bicskánk? Rózsaültetés helyesen
Hozzászólások (2)

Mártha Izabella
2015. febr. 11. (2 280 napja)
Kedves Érdeklődő!

Kérdéseire bővebb információt a Kertdoktorban talál:
http://www.szepzold.hu/rozsa

Üdv: M. Izabella
radica947
2015. febr. 09. (2 282 napja)
Tavasszal szeretném a rózsákat kiültetni /most csak ideiglenes helyre ültettem őket, ősszel kaptam 5 db-ot/ Minden tudnivalót elolvastam, amit tanácsolnak, de a permetezésnél megakadtam. Az odáig rendben van, hogy kell, de mivel?, összekeverhetem a gombaölő szert a levélrozsda és a tetü elleni szerrel? Egyébként tetü ellen a mosószappanos permetezés nekem bevált más növénynél, itt is lehet használni? Bocs, hogy ilyen hosszúra sikeredett, válaszát előre is köszönöm radica947