szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így bánj a céklával!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 10.


A méregtelenítő hatású cékla kiváló vitaminbomba az ínségesebb hideg hónapokban. Szerencsére bárki számára hozzáférhető szívbarát zöldségfélék közé tartozik és nagy előnye, hogy egész télen át kapható. Aki teheti, feltétlen ültessen a kertjébe!

Így bánj a céklával!

Így szedjük fel a céklát és tároljuk!

A tárolható céklafajták nagyon lassan érnek. Legjobb olyan sokáig az ágyásban hagyni, ameddig csak lehetséges. A fagyot azonban nem tűrik. Ha lehűlés fenyeget, a termést fel kell szedni és be kell hordani. Ez olyankor is érvényes, ha a leveleken barna foltok mutatkoznak.

Így marad ropogós a gumó!

Vigyázzunk arra, hogy kihúzáskor vagy kiásáskor a gumó ne sérüljön meg. A sérült cékla mondhatni elvérzik, és a kifolyó nedvvel együtt elveszíti keménységét is, ezért gyorsan fel kell használni. Ellenben az egészséges, sérülés nélküli gumók párás levegőjű, sötét helyen egészen tavaszig tárolhatók.

A céklát minél kevesebb földdel, száraz időben szedjük fel, így elkerülhetjük a földes ízt. A levélszárakat vágjuk le 1-2 cm-rel a tő fölött, és a gumókat halmozzuk fel nedves (nem vizes) homokkal megtöltött nagy műanyag ládákban. Az ideális telelőhőmérséklet 1-5 fok. Gyakran alkalmasabbnak bizonyul a fedett balkonon tárolni a céklát, mint a túl meleg pincében. Ebben az esetben azonban a ládát t takarjuk le hőszigetelő hungarocell lemezzel.

Céklás tippek:

  1. Friss zöld levelei is fogyaszthatók, édeskés ízűek. Zöldséglevesbe, salátába, szendvicskrémbe zöldfűszerként használhatjuk.
  2. A nyers céklát reszeljük bele a burgonyakrém levesbe, amit szerecsendióval, petrezselyemmel, borssal ízesítettünk. Dekorációnak és levesbetétként is kiváló, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról nem is beszélve.
  3. Köretként is elkészíthetjük, tetszés szerinti rendelkezésünkre álló zöldségekkel megsütjük, fűszerezéskor használjunk sok zsályát.
  4. Meghűléses, torokfájós állapotokban a nyersen lereszelt céklát keverjük össze mézzel és friss citromlével, majd kanalazzunk el naponta 1-1- fejet így elkészítve. Természetes immunerősítőként hatnak szervezetünkre, elősegítve a mielőbbi felgyógyulást.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!