szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így csiklandozd érzékeidet kerti falatokkal!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 08.


A kertben nem csak ásni, ültetni, napozni és játszani lehet. Amikor beköszönt a jó idő, akkor senkinek nincs kedve a forró szobában ücsörögni, hát még a 40°C-ban beállni a konyhába főzni. Sőt egész késő őszig remek családi programnak ígérkezhet egy kerti sütögetés.

Így csiklandozd érzékeidet kerti falatokkal!

Ilyenkor csillan fel sokak szeme, és kiáltanak fel: süssünk kint, a kertben. Ennek semmi akadálya, már persze abban az esetben, ha van egy erre alkalmas, személyre szabott kerti sütőnk.

Szalonnasütő

Természetesen nem kell mindenkinek hatalmas kerti sütő. Sok esetben untig elég az is, ha van egy kis hely, ahol pár szelet szalonnát meg lehet sütni, és lecsöpögtet egy szelet kenyérre. Ehhez pedig nem kell sok minden. Tulajdonképpen az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha a fűben kialakítunk egy megfelelő helyet a tűznek. Ehhez ne is nagyon kell más, mint egy mélyedés, és egy kis részen kövek. A mélyedés maga tökéleten alkalmas a tűz befogadására, elvégre az alja föld, így meggyulladni biztosan nem fog.

A kövekkel pedig körbe lehet rakni, hogy szép és biztonságosan elkerített legyen. Ennél egy fokkal többet tudnak azok a kis szalonnasütő alkalmatosságok, melyek egy nagyobb fém tálból, és annak lábaiból állnak. Akár egy boronatárcsa, amin a finom húsokat meg lehet sütni, csakhogy ebben az esetben a tálban éppen a tűz van, nem pedig az étel. Itt azonban már arra is figyelni kell, hogy a tál erősen át fog forrósodni, így hozzáérni egyáltalán nem tanácsos.

Bográccsal, grillel

A szalonnasütők többsége tökéletesen alkalmas arra is, hogy bográcsozzunk rajtuk. Gyakorlatilag csak egy plusz állvány kell, és már készen is van. Ellenben ha grillezni is szeretnénk, akkor már ennél kicsit komolyabb szerkezetre lesz szükségünk. Első körben azt kell biztosítani, hogy kellően eloszlatható parazsat lehessen kialakítani. Nem árt, ha a rácsozatot, esetleg a tömör fém lapot egy tartóra fel lehet tenni a tűz fölé, és az sem baj, ha a magassága állítható.

A tökéletesség netovábbja pedig az, ha mindennek az építménynek még teteje is van. Ez elsőre nem tűnik olyan fontosnak, ám amikor egy kerti sütögetés alkalmával elered az eső, akkor bizony nagyon jól jöhet a tető, hiszen nem ázik el az étel, és nem alszik el a tűz, tehát a lakoma biztosan el fog készülni a szabadban is, legfeljebb mi ázunk el egy kicsit.

Kemencés

Ha valaki nem csak a grillezett fogásokat szereti kint elkészíteni, és nem csak a bogrács ínycsiklandóan hívogató tartalma vonzó számára, akkor jól jöhet a kertben egy kemence is. Ennek akkor vesszük igazán hasznát, ha pizzát, kenyeret, vagy éppen ízletes, szaftos sülteket szeretnénk készíteni. A kemencék ugyanis alkalmasak arra is, hogy ilyen típusú ételeket alkothassunk bennük. Egy sokfunkciós, grilles, bográcsos, kemencés kerti sütő azonban nem olcsó mulatság, így mielőtt megrendeljük, vagy belevágunk a megépítésébe, nem árt azt is végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e az adott dologra.

Akik csak hébe – hóba mennek ki a kertbe ételt készíteni, azoknak nem igazán éri meg egy épített szépség, inkább maradjanak a szintén mutatós, de mobil, könnyű daraboknál. Ha azonban valaki él-hal a szabad tűzön előcsalogatható illatokért és ízekért, akkor annak mindenképpen érdemes egy kicsit nagyobb összeget is rászánni a sütőre, hiszen sokszor és sok kellemes percet, és fenséges vacsorát köszönhet majd neki.




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!