szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így gyűjt és szárít a profi kertszerető!

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 12.


A téli hónapokban kincsnek számítanak a szárított és fagyasztott fűszernövények. Egy-egy étel alapanyagaként elhozhatják a tavasz és a nyár ízeit és illatát számunkra. Tartósításra fel!

Így gyűjt és szárít a profi kertszerető!

A begyűjtés az a munkafolyamat, amikor learatjuk munkánk gyümölcsét. Miután elvetettük, kellett egy kis időt várnunk, hogy ez a munkafolyamat bekövetkezhessen. Akkor gyűjtsünk, amikor a felhasználandó rész a legjobb fejlődési szakaszban van, ugyanis akkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma.

A föld feletti részeket célszerű a késő délelőtti órákban leszedni, mert ha ezt korábban tesszük, a növényeken lévő harmat miatt könnyen elszíneződhetnek. Eső után egy-két napot várjunk, amíg a növények teljesem meg nem száradnak. A virágokat napsütéses időben szedjük, csak a könnyen pergő terméseket szedjük reggel, a gyökereket a nap bármelyik időszakában szedhetjük.

Szárítás

A fűszerekből általában pár szálat használunk fel egyszerre, ezért begyűjtés után szárítjuk őket, ez a legegyszerűbb módszer. A szárítmányt később fűszerként vagy teaként hasznosítjuk. Száríthatunk erre a célra készített szárítókereten, de megfelel egy asztal vagy éppen a földre terített papír.

A szárítókeret lécekből készített keret, melynek az aljára zsákszövetet helyezünk. Több keretet is tehetünk egymásra, de legyen közöttük 20-25 cm-es távolság, a föld és az alsó keret között is maradjon 1-2 cm.

A szárítás úgy is történhet, hogy kisebb csokrokat kötünk és a növények száruknál fogva lefelé lógatva kiakasztjuk. Ezt elsősorban abban az esetben alkalmazhatjuk, amelyeknek vékonyabb levelei vannak, pl. menta, bazsalikom, lestyán. Pár nap múlva, amikor az ujjunkkal össze tudjuk morzsolni a leveleket, tegyük a fűszereket jól zárható, csavaros üvegbe.

Csak a teljesen száraz fűszereket tároljuk. Ha az üveg falán páralecsapódást veszünk észre, akkor a fűszer még nem eléggé száraz, vegyük ki az üvegből és folytassuk tovább a szárítást, különben a penészgombák lepik el a termésünket. Az fontos, hogy a szárítást mindig száraz és szellős helyen végezzük.

A vastagabb levelű növények, pl. rozmaring, izsóp, a leszedett részeket vagy a gyökereket először aprítsuk fel és alufóliára rakva, tegyük a sütőbe. Vigyázzunk, hogy 40-45 foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet, és a sütő ajtaját résnyire hagyjuk nyitva.

Fagyasztás

Ez a másik tartósítási módszer, melyre a metélőhagyma kiválóan alkalmas. Vágjuk apróra és kisebb adagokra osztva zacskóba rakva fagyasszuk le a mélyhűtőben. Kiolvasztás után is remek aromája van.
Ki is próbáltam a hallottakat és ilyen formában én is fagyasztottam le hagymát, igaz nem metélőt, hanem a zöldhagyma szárát. Minden adagnyit nejlonba tettem, majd az egészet ismét egy nagyobb nejlonba. Legközelebb a fagyasztót kinyitva, megcsapta az orromat az a borzasztó hagymaszag, melynek a szaga egy idő után elmúlt, a körülötte lévő élelem nem vette át a hagyma szagát. Amikor tojásrántottát készítettem, adagonként megpirítottam a tojás alá, igazi tavaszi ízt varázsoltam a rántottának.

Fagyaszthatjuk még a petrezselymet, bazsalikomot, borsikafüvet, tárkonyt, kaprot. Egyes fajok olajban vagy cetben eltéve is sokáig megőrzik aromájukat. Fűszerecetet készíthetünk rozmaringgal, lestyánnal, levendulával, tárkonnyal, kaporral, borsmentával vagy kakukkfűvel.

Fűszeres olajhoz szintén alkalmas a levendulán és a kakukkfüvön kívül a citromfű, kamilla, körömvirág és a fokhagyma.

Kapcsolódó cikk:

Búzafűlé házilag - Napi egészségturmix
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia