Így használjuk fel a kenyeret
Sulyok Józsefné, 2016. jan. 05.
A kenyér csak pár napig marad friss szobahőmérsékleten, de a szikkadt kenyeret is jól hasznosíthatjuk. A riszt és a száraztésztát légmentesen zárható edényben tároljuk.

A szeletelt kenyeret tartsuk hűtőben. A kenyér és a kenyérmorzsa jól fagyasztható, de pár hónapnál tovább ne tartsuk őket a mélyhűtőben. A friss kenyér felszeletelése előtt a kést mártsuk forró vízbe, így szebben szeletelhető.
Nem szárad ki a kenyér, ha egy szelet paradicsomot vagy almát teszünk a kenyértartóba. A kenyértartót hetente tisztítsuk, hogy ne penészedjen be.
Ha vékony kenyérszeletet pirítunk, tegyünk 2-2 szeletet a pirítóba, így nem fog összekunkorodni vagy eltörni a kenyér.
Az előre elkészített szendvicseket fagyasszuk le. Tálalás előtt pár órával vegyük ki a mélyhűtőből.
Ha a másnapra készített szendvicset frissen szeretnénk tartani, csomagoljuk salátalevélbe és alufóliába, majd éjszakára tegyük a hűtőbe.
Kenyérmorzsát készíthetünk, ha a száraz kenyeret műanyag zacskóba tesszük és a nyújtófával sodorjuk. Vagy apró darabokra tördeljük a kenyeret, a tepsiben 1-2 napig szárítjuk, majd betesszük a sütőbe, ahol barnára pirítjuk és végül konyhai darálón ledaráljuk.
Ha elfogyott a kenyérmorzsánk, használhatunk helyette konyhagépen ledarált kukoricapelyhet vagy más gabonapelyhet.
A friss kenyeret nehéz elmorzsolni. Ha mégis friss kenyérből kell morzsát készíteni, előbb fagyasszuk meg és úgy reszeljük le.
Kapcsolódó cikk: Rozmaringot a fürdőszobába
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22