szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így hasznosítsuk a Napot!

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 08.


Az üvegházakban már a tél vége felé közeledve elkezdődik a kertszezon. Ekkor csíráznak itt az első virág és zöldfajták.

Így hasznosítsuk a Napot!

A védett tér meghosszabbítja a termesztési idényt, téli menedékként szolgál a dézsás növényeknek, és akár pihenőhely is lehet. Aki rendelkezik üvegházzal, korán beindíthatja a szezont. Már februárban elő lehet hajtatni a zöldséget, salátát és a nyári virágokat.

A hajtatóház a nap fényét beengedi, de a meleget nem engedi ki. Ez teszi lehetővé, hogy a saját termesztésű zöldségek szezonja kb. két hónappal hamarabb megkezdődjön.

Többféle lehetőséget kínál az igazi üvegház, amelynél tíz négyzetméteres alapterület már jó méretnek számít. Ültető-asztallal és polcokkal felszerelve elég helyet kínál az olyan munkák elvégzésére is, mint a vetés, palántázás, pikírozás. Megfelelő szigetelés mellett a dézsás növényeket is itt teleltethetjük. Azonban a kívánatos hajtató-hatás napsütéses időben veszélyesen felerősödhet, ha a levegő nagyon felforrósodik, károsodnak a növények.

Ezért nagyon fontos a jó szellőzés biztosítása. Egy tíz négyzetméteres üvegháznak két tetőablaka kel legyen. Praktikus az oldalablak, valamint egy olyan ajtó is, amelynek a felső részét ki lehet nyitni. Ez lehetővé teszi a levegő keringését. Minél nagyobb az üvegház, annál kiegyensúlyozottabb a klímája.

Az üvegház ideális fekvése észak-déli irányú, így a reggeli és délutáni fény optimálisan hatol be. És a téli alacsony napállásnál a lakóház vagy a nagyobb fák ne vessenek árnyékot az üvegházra.

Kapcsolódó cikk: Tippek korai cserepesekhez
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!