szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így is tárolhatod télen az almát!

Mártha Izabella, 2013. nov. 29.


Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban.  Egész évben friss, lédús gyümölcsöt kapunk a szupermarketekben. De hogyan lehetséges ez?  Hogyan őrizhetjük meg az alma frissességét olyan sokáig?  És vajon mi van még abban az almában, ami bár friss, ropogósan néz ki, de már hónapokkal ezelőtt leszedték?

Így is tárolhatod télen az almát!

Magyarország az egyik legnagyobb almatermelő ország Európában. Környezeti adottságaink lehetővé teszik, hogy a legjobb ízű, zamatú és küllemében is tetszetős alma teremjen hazánkban. Minden évben több ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be.

Alma fogyasztásának előnyei

Az alma, mint a többi gyümölcs, rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és élelmi rostot tartalmaz. De a kiváló beltartalmi értéke mellett óriási előnye, hogy fogyasztása nem korlátozódik néhány hetes időszakra. Kiváló hűtőházi körülményeknek köszönhetően, alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett az eltarthatósága meghosszabbítható, így az év minden szakában könnyen és viszonylag olcsón megvásárolható.

De mi a helyzet a saját kertünkből leszüretelt almával? Nem tudjuk ezt a rengeteg mennyiséget hűtőnkben tárolni!

Almák tárolása

Mivel az alma anyagcsere-folyamata a betakarítás után is folytatódik, legjobban úgy tarthatjuk meg magas vitamin és ásványi anyag tartalmát, ha a termések biológiai folyamatait lelassítjuk. Egy fagymentes, alacsony, 1 és 3 fok közötti hőmérsékletű pincében vagy kamrában, ládákba helyezzük el az almákat, vagy egy fűtésmentes épületbe esetleg a szabadban egy szalmával bélelt verembe. A ládában tárolt almákat 2-3 hetente át kell válogatni, mert találhatunk benne néhány puha, vagy rohadásnak indult darabot, amik könnyen tönkretehetik az egész láda tartalmát

Almák a melegebb tárolóban

De nem mindenkinek van a lehetősége, hogy a gyümölcsöt hűvös pincében tárolja, vagy a tároló hőmérséklet túl magas. Mit tehetünk hogy a szép almáink ne menjenek tönkre?

Az 5 foknál melegebb kamránkban, pincénkben az almák gyorsabban ráncosodnak, zsugorodnak. Van egy trükk, aminek segítségével még ilyen helyiségben is tárolhatunk almát! Töltsük bele az almákat egy műanyag zacskóba, és csak három nap múlva kössük össze a tetejét. Azonban figyeljünk arra, hogy egy zacskóba nem lehet 5 kg-nál több gyümölcsöt becsomagolni. Egy vastagabb tű segítségével szúrjunk kis lyukakat a fóliába úgy, hogy a termelt szén-dioxid ki tudjon szivárogni, de a páratartalom nagy része megmaradjon. Minél nagyobb és minél több lyukakat csinálunk, annál rövidebb lesz a tárolási idő, hamarabb fog összezsugorodni az alma. Időközönként ezeket az almákat is válogassuk át és a romlásnak indult darabokat távolítsuk el.

Így tudunk tehát egész télen friss almát fogyasztani és ezáltal egészségügyi állapotunkat javítani. Nem véletlen a világszerte elterjedt mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!" Rendszeres, egész éves fogyasztása lehetővé teszi, hogy az egészségre kifejtett jótékony hatása folyamatosan érvényesüljön szervezetünkben!

Kapcsolódó cikk:

Így lesz friss gyümölcsöd télen is!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia