szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így játsszunk ősszel a hőmérséklettel!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 12.


Sok előnye van az elhúzódó és enyhe ősznek, hiszen nemcsak a kedélyünk jobb a sok napsütés és a színesbe öltözött táj láttán, hanem növényeink is jó néven veszik a kellemes klímát. A vénasszonyok nyara kedvez a kertünkben található zöldségeknek és gyümölcsöknek is. De meséljen most erről a szőlő, a paprika és a krizantém!

Így játsszunk ősszel a hőmérséklettel!

Védelem a hűvös éjszakák ellen

Amint a hőmérséklet 14 fok alá esik, a növény többé nem virágzik. Ahhoz, hogy az utolsó gyümölcsök is beérjenek, érdemes az ágyás fölé egy magas fóliaalagutat építeni. Ehhez szúrjunk a földbe vékony fém bordákat vagy hajlékony műanyag csöveket, és feszítsünk ki erős fóliát.

A meleg őszi napokon a szellőztetéshez emeljük fel oldalt a fóliát. Szárazságban öntözzük meg a növényeket állott, kissé langyos esővízzel.

A finom paprika titka

A csemegepaprika és erős paprika termesztése türelmet igényel. Fajtától függően a virágzástól a termés teljes beéréséig 60-100 nap telik el. Csak akkor színeződnek a hüvelyek sárgára, narancssárgára, pirosra vagy lilára.

A hosszú, enyhe ősz előfeltétele tehát a bőséges szabadágyi termésnek. A gyümölcsnek akkor lesz a legjobb aromája, ha a szín megváltozása után néhány nappal szedjük le. Aki szereti a zöld, vagyis éretlen paprikát, várja meg, hogy a termés elérje teljes nagyságát.

A japánok virága: a krizantém

A virágoskertek üde színfoltja eltűnik lassan. Az ősz virága a krizantém. Ez a szép hangzású görög eredetű szó azt jelenti: aranyvirág. Neve igen találó, ez az arany szín jellemzi leginkább őszi hónapjainkat.

Túl vagyunk az októberen, amikor a fák levelei sárgulni kezdenek és a természet téli pihenőjére készül. Ez a krizantém virágba borulásának ideje.

Japánban minden év őszén megtartják a krizantém-ünnepséget is, ahol bemutatják az évről évre előállított új fajtákat. A japánok krizantémszeretete olyan nagy, hogy sokan Japánt tartják a krizantém őshazájának. Pedig a krizantém egykor Dél-Kínából, Indiából indult el hódító útjára. Ma már a világ nagy részében ismerik, szeretik, tömegesen termesztik.

Kertjeinkben általában az apró és közepes virágú krizantém nevelése vált be, nagyvirágúak igényesebb munkát követelnek, inkább csak kertészetben termesztjük. A nagyvirágúak ugyanis túlságosan érzékenyek a betegségekre, téli fagyokra, nedvességre.

A krizantém nevelése, szaporítása egyszerű. Ha tápdús földből és bő öntözésről gondoskodunk, akkor biztos, hogy ősszel, sok virággal hálálja meg az ápolást. Elvirágzás után a szárakat vágjuk vissza.

Mint vágott virág is igen kedvelt, szobánknak szép dísze. Ha megfelelően kezeljük, hetekig megmarad. Reggel vagy késő délután vágjuk le, szárából időnként vágjunk vissza egy darabkát, hogy felfrissítsük. Gyakran cseréljük a vizét, mutatós és hálás virág.

Kapcsolódó cikk:

Tréningezd növényeidet a télre!

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia