szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készíts fahajtásból ízletes ételt

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 06.


Kevésbé közismert, hogy több fa zsenge hajtása zöldségként elkészítve fogyasztható. 

Így készíts fahajtásból ízletes ételt

A tunafát hívják susogófának és kínai árbócfának is.

Nálunk ritkán lehet vele találkozni. Erősen hasonlít a bálványfára, de a levelek enyhe hagyma illata alapján könnyen megkülönböztethető tőle. Nyílegyenes törzsű, szinte elágazás nélkül fejlődik. Néhány ágból álló koronát csak magasan fejleszt, 15-40 m magasra is megnő. Kérge hosszanti csíkokban mélyen repedezett, vesszői vöröses barnák, melyeken nagy levél-ripacsok találhatók. Hajtásai fiatalon szőrösek, vastagok. A levelek közép-zöldek, fonákjuk világosabb. A virágok zöldes-fehérek vagy fehérek, laza csüngő bugákban júniusban nyílnak.

Termesztéséhez különösebb adottság nem kell, normál talajban bárhol megterem. Ha visszavágjuk erős sarjképződéseket hoz, kártevői nincsenek. Sarjakról, magról és gyökérdugványozással szaporítható.

A sarjakról vagy a csemetéről szedhetünk levelet étkezés céljából.

A gyógyászatban kérgét használják: szélhajtóként, vérzéscsillapításra, szemgyulladás ellen, valamint lázcsillapítónak. Főzetét használják hasmenés, felfúvódás vérhas méhvérzés ellen.

A levél enyhe fokhagyma ízű. Az ágról úgy szedjük le, hogy félbehajtjuk és letépjük úgy, hogy a főér az ágon maradjon. Megmosás után sózzuk meg és súlyozzuk le, az íze így még intenzívebbé válik, de azért a friss levél is fogyasztható.

Recept tipp:

Nokedlis tuna levéllel

Hagyományos módon készítsünk nokedlit só nélkül, vagy kevés sóval. A tuna leveleket kevés olajon pároljuk meg, süssük át majd keverjük össze a nokedlivel.

Sós palacsinta tuna levéllel és juhtúróval

A megmosott tuna leveleket pároljuk meg, ha kihűlt keverjük össze, turmixoljuk és tegyük bele a palacsintatésztába. Cukrot ne tegyünk bele, de egy kevés sót igen. A palacsintákat süssük ki, és kenjük meg a juhtúró és tejföl keverékével. Az így megtöltött palacsintát még a sütőben is átsüthetjük.

Spagetti tuna levéllel ízesített darált hússal

Mossuk meg a tuna leveleket, daraboljuk apróra. A darált húst kevés olajon pirítsuk meg és amikor elkezd levet engedni sózzuk, és adjuk hozzá a tuna levelet. Ha a hús kellőképpen megpuhult, a kifőzött spagettivel keverjük össze.

Kapcsolódó cikk: 10 lakásunkba való légtisztító növény

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!