Így készíts levendula illóolajat
Sulyok Józsefné, 2016. jan. 18.
A levendula illóolaj a házi patikánk nélkülözhetetlen eleme.

Napjainkban kétféle lepárlási eljárást ismerünk: a gőzölés vagy a desztillációs eljárás.
A gőzöléses lepárlás egy hagyományos módszer. A virágos szárakat levágják, és néhány napig hagyják a földjén száradni. Majd az elszáradt virágokat egy üst fölé helyezik. Az üstben lévő forró gőz átjárja a virágokat, és kivonja belőlük az értékes olajat. A vízgőz és illóolaj keverékét egy hűtőberendezés lehűti, és folyékonnyá alakítja. A vizet és az illóolajat szétválasztják.
Desztilláció (normál lepárlás) kiiktatja a kézműves munkát. A lepárlás rögtön a virágok levágása után megkezdődik. A virágokat összezúzzák egy gép segítségével. Így rögtön, előzetes szárítás nélkül desztillálják a virágot. Ezzel a hozam nagyobb, mint a klasszikus lepárlásnál, viszont ez gyakran a minősség rovására megy.
Halványsárga színével az illóolaj édes, fűszeres illatú, nagyra becsült termék a parfümgyártásban. A kozmetikai termékek értékes alapanyaga, használják gyógynövény-terápiában és egyes mosószereknél, öblítőknél, stb.
Stressz, fáradtság esetén a levendulaolaj nyugtató hatású, szorongáscsillapító. Hozzájárul az idegrendszer egyensúlyához. Ezért javasolják szorongás, álmatlanság, idegi eredetű asztma esetén. Csillapítja a fejgörcsöt, izomlazítóként is nagyon jó. Alkalmas az emésztést akadályozó gázok eltávolítására, emésztésserkentő is.
Rozmaring, kakukkfű, eukaliptusz és borsmentaolajjal kombinálva hatásos megfázás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás esetén.
Kapcsolódó cikk: Prktikus tésztás trükkök
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22