szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készítsünk madáritatót!

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 05.


Szárnyas barátainkért sokat teszünk a hóval borított kertben. Hiszen a madárbarátok kitesznek nekik magokat, gyümölcsöt, szalonnát. De mi a helyzet a nyárral, amikor tombol a hőség. Eleség ilyenkor van bőven, de a meleg kikezdheti a madarak szervezetét is. A porfürdő az élősködők ellen hatásos, ám sajnos a meleggel nem vehetik fel így a versenyt. Ha azonban egy kis tálban kirakunk némi vizet, azzal nem csak azt oldjuk meg, hogy a kis szárnyasok inni tudjanak, hanem azt is, hogy önfeledten fürödjenek, visszajárjanak a kertbe, és így a kártevőket is eltávolítsák onnan. Madáritatót készíteni pedig igazán nem nagy ördöngösség, egy kis türelemmel bárkinek sikerülhet.

Így készítsünk madáritatót!

Cserepek

 

Az egyik legegyszerűbb lehetőségünk, ha fogunk két nagyobb cserepet, és egy alátétet. A virágtartókat tisztítsuk le, és fessük olyan színűre, amilyenre csak szeretnénk, szalvétatechnikával is dekorálhatjuk őket, de ebben az esetben kapjanak egy réteg lakkot is, nehogy a kinti pára, vagy az eső kárt tegyen bennük. Erősen rögzítsük egymáshoz a két cserepet, úgy, hogy az aljuk találkozzon. Az egyik tetejére erősítsük rá az alátétet, de lehetőleg ne csavarozzuk. Ebben lesz ugyanis a madarak számára a víz, igya a legjobb, ha ragasztóval próbálkozunk. Ha ez is megvan, akkor keressünk neki egy olyan helyet, ahol árnyékot is kap, és a madarak is könnyen észreveszik.

 

Amikor megépítünk egy madáritatót, szem előtt kell tartani azt is, hogy be tudnak-e jutni a macskák a kertünkbe, illetve a mi kedvencünk mennyire portyázik a szárnyasok között. A macskaveszély ellen az a legjobb, ha viszonylag magasra tervezzük az itatót, és olyan helyre állítjuk, ahol nincs a közelében fa vagy bokor, amiben a cicus elrejtőzhetne, és lesből lecsaphatna az itatóra.

 

Lógatva

 

A macsekok elleni talán legjobb védekezés, ha lógatjuk az itatót. Ezzel nem csak azt érhetjük el, hogy a cica nem éri el, hanem azt is – ha a terasz tetejére rögzítjük – hogy viszonylag közelről csodálhassuk a szomjas, vagy fürdőzni érkező vendégeket. Ehhez szükségünk lesz egy nagyobb mázas tálra, amit három ponton meg kell fúrnunk. Ha szerencsénk van, makkor rendelkezik 3 füllel, ha nem, akkor mindenképpen lyukasztanunk kell. Ha ez megvan, akkor fűzzünk át a lukakon kötelet, és rögzítsük a tálat. A három szál, ami tartja az itatót, egy pontban fusson össze. Ha valamivel stabilabb szerkezetet szeretnénk, akkor 3 ponton kell a plafonhoz rögzíteni a szerkezetet, minden kötelet külön. Ez egy kicsit hosszadalmasabb, de mindenképpen sokkal stabilabb itatót kapunk.

 

Világszép Magazin
Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned! Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára


Legfrissebb poszt: Az Orsay nemcsak egy ruhamárka! Avagy Párizsi kaland
 

Használjuk, amink van

 

Sok kertben találkozhatunk kerti tavakkal, esetleg csobogókkal. Ezek is tökéletesek a szárnyas barátaink számára, csak meg kell oldani, hogy legyen egy hely, ahol megpihenhetnek, vagy kapaszkodhatnak, miközben isznak. Sajnos, ha belefordul egy madár a vízbe, előfordulhat, hogy nem tud onnan kimászni. Így az olyan hordókban, melyekben van némi víz, sokszor találni megfulladt kismadarat. Ez a tavakkal is megeshet, így ha tudunk, tegyünk bele egy nagyobb követ, amire ki tudnak mászni, ha esetleg szükség lenne rá.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!