szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így komponálj harmonikus virágoskertet!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 12.


Tarkabarka színakkordok
Minden szín, minden forma megengedett, ha a legderűsebb, legvidámabb nyári erkélyt akarunk berendezni, amit csak elő tudunk varázsolni virágok segítségével. Az akkord a leghangosabban akkor cseng, ha a három alapszín, amelyre minden más szín visszavezethető - a piros, a sárga és a kék -tiszta formában jelenik meg. 

Így komponálj harmonikus virágoskertet!

De ezek elsődleges kevert színei – a narancs, az ibolya és a zöld – megerősítik a hármashangzatot. Minden további keverék és törés (feketével vagy fehérrel) gazdagítja a képet még akkor is, ha csak pontszerűen jelentkezik. Például a dísznapraforgó azért tűnik oly sugárzóan sárgának, mert közepén sötétbarna magok vannak.


Jól adagolt színek
 

Az optikailag kiegyenlített képben az egyes színek nem lehetnek egyenlő arányban jelen. A színek hatása ugyanis eltérő. A kék árnyalatai hajlamosak feloldódni és távolba húzódni, ezért kék színből sokat használhatunk, mindenesetre jóval többet, mint a pirosból. A legkisebb mennyiséget a sárgából vegyünk. Ennek fénye messze szétárad, és a foltot, a virágot sokkal nagyobbnak mutatja, mint amilyen az a valóságban.


Az előbb elmondott szabályokat természetesen nem kell szigorúan követni. A növényekkel a környezetet akarjuk szebbé, élővé tenni. Ez utóbbiba beletartoznak az eleve ott található anyagok, színek, tárgyak. Az erkélyhez tartozik kívülről nézve a ház homlokzata, a festett ajtók, ablakok, a rácsok, a korlátok, az ereszcsatorna, továbbá a balkonládák az ablakokban, esetenként a napernyők színe és még sok minden más. A távolsággal változik a látószög és a színek hatása is. Ha a távlati képre gondolunk, vegyük figyelembe a távolságot is. Belülről és közelről nézve az erkély ne hasson túlzsúfoltnak, inkább izgalmas élményt kínáljon a szemlélőnek.


A belső képet a padló, a falak, a mennyezet, a bútorok, a díszítőelemek színe és mintázata a növényzettől függetlenül is erősen befolyásolja. Az összhangot kialakíthatjuk a piros és a sárga virágok mellé helyezett kék napernyővel. Vagy ha a sárga és piros virágok mellé egy kék széket teszünk. A padló sárga színe a virágokéval együtt pedig izgalmasnak hat. Ezután minden hely olyan önálló karakterrel bír, amelyet nekünk kell felfedeznünk. A berendezésre, a színfoltok kialakítására nem létezik kész recept, aki ilyet szeretne, lemond arról, hogy olyan egyéni ízlésű, színvilágú sarkot rendezzen be magának, amilyenből az egész világon csak egy van: az övé.


Tipp! Amikor a kék az úr


Hideg kék tónusokat, mint amilyen a kobaltkék, az égszínkék és hasonlók, sokkal kevesebbet találunk a virágszínek között, mint akár a melegebb színű ibolyát. Íme, egy kis ízelítő: nefelejcs, atracél, kék len, békaszem, kék zsálya, kékszakáll, encián, kerti ebnyelvfű és a tikszem.
 

Kapcsolódó cikk:

Virágom, virágom – Csodakertet a balkonra!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia