szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így különböztesd meg őket! Leopárd vs. jaguár

Sulyok Timea, 2013. nov. 11.


Avagy veszedelmes és kivehetetlen foltok

Gondolhatnánk arra is, hogy most egy újabb fantasztikus mosóporról lesz szó. De kivételesen nem ez a helyzet, mert az állatvilágba teszünk egy kitérőt, hiszen két foltos nagymacska birodalmába kalandozunk.

Így különböztesd meg őket! Leopárd vs. jaguár

A leopárd vs. jaguár

Csodaszép ragadozók, amelyek között laikus szemmel alig tudunk különbséget tenni, bár egészen eltérő helyen, teljesen más földrészen őshonosak. Íme, néhány könnyen megjegyezhető megkülönböztető szempont:

A jaguár Közép- és Dél-Amerikában él, teste tömzsibb, farka rövidebb, feje és álkapcsa is erőteljesebb. A veszélyes nagymacska sokkal robosztusabb leopárd rokonához képest.

Tudta, hogy a jaguár szó Dél- és Közép-Amerika őslakosaitól ered, melynek jelentése: ami egy ugrással leterít.

 

A leopárd Afrikában és Ázsiában él, farka hosszabb, teste karcsúbb, feje pedig keskenyebb. Ezek a tulajdonságok kecsesebb megjelenést kölcsönöznek a ragadozónknak. Nagyon érdekes, hogy azokat a leopárdokat, amelyek Ázsiában élnek párducnak hívják.

Tudta, hogy a leopárdok miatt Ázsiában a kutyákat éjszakára ketrecben kell zárni?

Közös jellemzőjük, hogy mindkét állat bundája foltos, de a foltok mintázata eltérő, amely segíthet bennünket a beazonosításban. Legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a jaguár bundájának mintázatában egy pöttyre emlékeztető folt van. Míg ez a pontszerű motívum a leopárd bundájáról hiányzik. Mindkét nagymacskára jellemző, hogy egyes példányok színe messziről feketének tűnik, közelebbről nézve azonban abban is felfedezhetőek a jellegzetes foltok.

A képre lépve látható éppen melyik nagymacskáról is van szó.

Kapcsolódó cikk:

Kapibara, az ártatlanképű megarágcsáló - Kisfilmmel!

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!