szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kúsznak az életükért!

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 27.


A különböző kúszónövények együttesei különösen vonzó látványt nyújtanak. Egész nyáron át tartó virágzással kényeztetnek bennünket, a kúszócserjék nyílási ideje azonban többnyire rövid időre korlátozódik. De ha ügyesen kombináljuk a különböző fajokat, az év minden szakára jut újabb és újabb szép látnivaló.

Így kúsznak az életükért!

Különösen mutatós növény-együttest hozhatunk létre eltérő kúszónövényfélék társításával, ha figyelembe vesszünk néhány kialakítási szabályt:

A virágszíneket változatosan állíthatjuk össze, a visszafogott színátmenet megnyugtató hatású, míg a kontraszt gazdag színek alkalmazása élénkítő hatású.

A növények vásárlásánál ügyeljünk a különböző virágzási időpontokra. Így tavasztól őszig virágpompában gyönyörködhetünk. A megfelelő növénytársak kiválasztásakor fontos, hogy ne akadályozzák egymást növekedésükben. Lehetőleg olyan fajokat válasszunk egymás szomszédjául, amelyek nagyjából egyforma kiterjedésű lombtömeget fejlesztenek. A lilaakác például rövid idő alatt elnyomná a kerti iszalagot.

A kert azonos sarkában, ahová csak kevés napfény jut be, örökzöld növények telepítésével és azok változatos színű és méretű levéldíszével kísérletezhetünk. A kúszó kecskerágó és a borostyán is számos fehér, illetve sárga-tarka levelű fajtájával rendelkezik, de ismertek olyan fajták is, amelyeket a zöld árnyalatai ékesítenek. Társítsuk hozzájuk még az örökzöld kúszóloncot. Világos színű virágai májustól júniusig nyílnak.

Vegyük az iszalag és a rózsák együttesét. Az iszalag könnyedén kapaszkodik felfelé a rózsák hajtásain anélkül, hogy a rózsák ennek kárát látnák. Legmegfelelőbbek erre a célra az idősebb bokorrózsák, a természetes és a nem valódi kúszórózsák, valamint az összes kúszórózsafajta, amely falakra, pergolákra, kerítésekre vezethető.Az iszalagok közül válasszuk a hajtásokon nyíló fajokat, amelyek csak a nyár közepétől kezdik bontani virágaikat. A korán nyíló alapfajok, így a havasi vagy a hegyi iszalag, csak akkor igényelnek metszést, ha túlságosan kinövik a helyüket és elburjánzanak. A rózsa és az iszalag színe többnyire jól illik egymáshoz, de vigyázzunk a rózsák árnyalataival. A harmonikus kép kialakítása érdekében alkalmazzuk a különböző virágzási idejű fajokat, vagy kombináljuk a rózsaszín, illetve piros fajtákat fehér vagy lilás árnyalatokkal.

Az egynyári növények felhasználásával a balkonon és a teraszon alakíthatunk ki térhatároló falakat. Finom színátmenet kialakítására szolgál a rózsaszín és piros árnyalatok körében a serleglonc, a szagosbükköny és a rózsaszín kerti hajnalka. Természetesen egynyári és fás szárú kúszónövényeket is társíthatunk, így még inkább bővíthető a felhasználási területeik köre.

Évelők és a cserjék ideális partnerek a kúszónövények számára. Virágágyban a futónövényeket összehangolhatjuk az évelők és egynyáriak színes virágaival. A kúszók kiemelik a virágágyi növények szépségét. Évelőágyban a kúszónövények szép díszletet nyújtanak oszlopra futtatva a háttérben. Amilyen szép a legtöbb virágos cserje nyílása a kertben, virágzási idejük rendszerint annyira rövid. Néhány cserjének gyakorlati haszna (pl. szélvédő) mellett olyan mutatós a levélzete, hogy virágzás után is díszül szolgál. Azok a cserjék, amelyek az év hátralevő részében jelentéktelenül tengődnek, kúszónövényekkel befuttatva értékesebbé válnak. Különösen alkalmasak a befuttatásra a magas fenyősövények. A fenyők idős korukig megtartják alakjukat, rajtuk a felkapaszkodó kúszónövények érdekes látványt nyújtanak.Cserjék és kúszónövények társításánál egy pár szabályt vegyünk figyelembe:

  1. A metszést igénylő cserjéket nem célszerű befuttatni, hiszen a kúszónövények sérülést szenvedhetnek.
  2. A befuttatandó cserje már kifejlett és egészséges legyen. Ne egyidejűleg ültessük a cserjét és a futónövényt.
  3. Erőtlen növekedésű kúszónövényeket ne társítsunk cserjékkel.
  4. A társítandó növények kiválasztásánál kérjük ki a kertész szakember tanácsát.

Kapcsolódó cikk:

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia