szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lehet egy csipetnyi erdő a kertünkben!

Mártha Izabella, 2014. márc. 04.


Ki ne szertné megismerni az erdő különleges varázsát a saját kertjében? A buja erdő nyugalmát, csendjét és illatát hozza be a kertünkbe a nemes májvirág apró kék virágaival. Ismerjük hát meg ezt a különleges védett virágot!

Így lehet egy csipetnyi erdő a kertünkben!

Világszertte közkedvelt a nemes májvirág (Hepatica nobilis) és mivel a hangyák segítségével is csak nagyon lassan képes  szaporodni, a védelem oltalma miatt ezért Németországban 2013-ban az „Év virágának” választották. Magyarországon ez a növény teljes védelem alatt áll, eszmei értéke 2000 forint, ezért szigorúan tilos az erdőben gyűjteni! De nem is szükséges, mert gyönyörű virágú és különböző színű fajtákat lehet vásárolni a virágkereskedelemben.

Régebben gyógynövényként gyűjtötték a növény részeit. A hajtása cseranyagot, glikozidákat tartalmaz, a gyöktörzsében pedig szaponin található. Máj-, epe-, vese- és hólyagbántalmak esetén használt népies gyógyszer, melyet virágzáskor gyűjtöttek be.

Hogyan ismerjük fel a májvirágot?

5-15 cm magas, majdnem függőleges gyöktörzsű, évelő növény. Tőlevelei kis párnákat képeznek, melyek az erdő avarai alatt telelnek át. A levelei szív alakúak, színük fényes, középzöld, vagy sötétzöld, fonákjuk pirosbarna, vagy ibolyakék. Az új levelek a virágokkal egyidejűleg, illetve az elvirágzás után fejlődnek ki, ezután az öreg levelek elhalnak.

Több egyvirágú virágszár fejlődik ki, melyeken a kék, lilás, rózsaszínes, vagy fehér színű virág fejlődik. A virágszárak a gyöktörzs hónaljából fejlődnek, ezért egyszerre több, akár 5-10 darab virágot is hozhat. A csokros megjelenésű porzólevelei is díszítenek, melyek rovar megporzásúak; terméseit a hangyák terjesztik, ezért természetes élőhelyükön nagyon nehezen szaporodnak.

Előfordulási helye

A nemes májvirág természetes előfordulási helye a Szekszárdi-dombság, Mecsek, Villányi-hegység és a Tolna–Baranyai-dombvidék. Nyomokban megtalálható még a Balaton felvidéken, Keszthelyi-hegységben, a Zalai-dombvidéken, valamint a Visegrádi-hegységben és Salgótarján környékén is.

Termesztett fajtái

 ’Alba’ – fehér virágú; ’Plena’ – kék, telt virágú; ’Rosea’ – rózsaszín virágú; ’Rubra’ – piros virágú; ’Rubra Plena’ – piros, telt virágú fajta.

Hova ültessük a növényt?

A májvirág a ház északi oldalán vagy kisebb cserjék, mint például a mogyoró (Corylus), varázsmogyoró (Hamamelis) vagy a Forsythia (Forsythia) tövében érzi jól magát. Fontos a növény számára a tápanyagban gazdag, üde kerti talaj. Nyáron a nagy melegben érdemes letakarni, mert az erős meleget és a napsütést nem bírja. Talaja legyen mindig nedves, de a pangó víztől óvjuk!

Gondoskodjunk róla szeretettel, a kertünk kis kincséről és évről évre több virággal hálálja meg szeretetünket. Ismerjék meg azt a megható érzést, amikor a nemes májvirág kényes virága tavasszal előbújik a száraz avar alól!

Kapcsolódó cikk:

A tavasz hírnökei: Crocus & Co.


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!