szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz a kert a lakás része!

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 10.


Az emberek szeretnek nagyobb terekben élni, ennek azonban vannak határai, jellemzően anyagiak. Hiszen egy 200 nm-es ház valóban gyönyörű, de az építtetése, fenntartása, és nem utolsó sorban a takarítása már nem olyan egyszerű és olcsó. De mi lenne, ha a kertet kapcsolnánk ügyesen a házhoz?

Így lesz a kert a lakás része!

Ez azt jelentené, hogy telente „csak”optikailag, nyaranta azonban szó szerint kapnánk egy hatalmas, akár 800-900 nm-es nappalit, hiszen a kert a ház belső tereinek folytatása lenne. Ez nem kivitelezhetetlen, sőt, több megoldás is kínálkozik!

Télikert

Aki szereti, ha rengeteg növény veszi körül, annak valószínűleg már eszébe jutott egy télikert lehetősége. Abban az esetben, ha azt úgy szeretné megoldani, hogy a lakás és a kert között képezzen egy hidat, mintegy összekötve a kettőt, akkor tervezzük meg úgy, hogy a teraszt érintse. Ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a nyári ejtőzésről a burkolt kinti részen, csupán egy kicsit át kell alakítani. A télikert lényege, hogy fűtetlen, de többnyire üveg felületű, így a beáramló fény kissé fel is melegíti a teret, de nem annyira, hogy az a virágok számára gondot okozzon. Persze a télikert nyáron egy kicsit meleg lenne, így a napozás, és az ejtőzés nem egészen működne benne.

Ezt azonban könnyedén ki lehet kerülni, ha hatalmas ajtókat, és nyitható tetőablakokat tervezünk a szerkezetre. Ezeket a melegben ki lehet nyitni, és máris ejtőzhetünk. Az is megoldható, hogy egy korlátszerű részt hagyjuk csak meg nyárra. Ehhez az kell, hogy legyen egy külön tartószerkezet (például egy pergola), amibe bele tudunk illeszteni, illetve a tetején is el tudunk helyezni ablakokat, amiket azonban ki is lehet emelni onnan. Ez a megoldás egy kissé körülményes, ám nem lesz gond a napozással és barnulással sem, hiszen az ablakok eltávolításával a napsugarak akadálytalanul áramolhatnak.

Eltűnő ajtó

Az erélyre, teraszra nyíló ajtók rejtik a kert és a lakás egyesítésének egy másik lehetséges módját. Természetesen itt optikai hatásról beszélünk, de nem csak kizárólagosan, főleg akkor nem, ha az ajtó után már nincs burkolat, hanem egyből a fűre tudunk kilépni. A bukó-toló rendszerek segítségével hatalmas nyílásokat üvegezhetünk be úgy, hogy akár 2 és fél méteres nyitott ajtót is létre tudunk hozni. Telente ráadásul a hatalmas, összefüggő üvegfelületeknek köszönhetően a látvány ugyanolyan lenyűgöző marad, mint amikor nyitva van az ajtó.

Egy másik lehetőség a harmonika ajtó. Ennek ára borsosabb, mint a bukó-toló verzióé, de megvannak az előnyei is. Ebben az esetben egy olyan szerkezetről beszélünk, amit leporelló-szerűen össze lehet hajtogatni, vagyis teljes egészében nyitható a számára kivágott rész.

Érthetőbben: egy négy méteres ajtószélesség esetében a bukó-toló szerkezet nagyjából két méteres nyitott részt eredményez, míg a harmonika a teljes 4 méteren nyitható. Ezzel akadály nélkül köti össze a szobát a kültérrel, ráadásul a megjelenése is nagyon elegáns. A téli időszakban, amikor csukva van, akkor azonban nem tökéletes az átlátás rajta. A harmonika szerkezet normál méretű ajtókra van osztva, ami azt jelenti, hogy amikor csukva van, akkor kb. egy-másfél méterenként osztás, keret látszik, vagyis a kép nem egységes. Ez a hiba elenyésző, éppen ezért a két szerkezet nagyon hasonló módon képes a szobát a külső térrel egyesíteni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!