szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz az ünnep után is karácsonyfád!

Mártha Izabella, 2013. dec. 12.


A karácsonyfáknak általában csak rövid életük van. Legkésőbb január 6-ig a legtöbb karácsonyfa a szemétben landol. Van azonban néhány lehetőség, hogy ezek a gyönyörű növényekre ne ez a sors várjon!

Így lesz az ünnep után is karácsonyfád!

Hasznosítani lehet a karácsonyfát a kertben úgy, hogy más növényeket betakarunk fenyőhajtásokkal és ezzel védjük őket a fagyoktól. Például a hagymás növények, vagy lágy szárú évelők meghálálják, ha rügyeit fenyőágakkal betakarjuk. Sok fenyőrajongó szeretné, hogy a karácsonyfája nem hullajtaná le olyan hamar a tűleveleit, ezért vásárol gyökeres fát, ami ugyan drágább, de tovább díszít. Sőt ezeket a cserepes fenyőket tavasszal ki is ültethetjük a kertbe, ahol tovább fejlődik. De ne keseregjünk, ha nincs elég helyünk a kertben, mivel sok áruda az ünnepek után visszavásárolja a cserepes fenyőfát.

Gyökeres karácsonyfát vásárolni jó ötlet, ha van egy kis helyünk a kertünkben. Ugyanakkor a karácsonyfa kiültetése nem mindig sikeres. Ez általában azért van, mert ezek a fák nehezen tolerálják a karácsonyi időszak okozta stressz hatásokat. Van néhány szabály, amit cserepes fenyő használatánál be kell tartani, ha karácsonyfánkat később a kertünkben szeretnénk csodálni! Kezdjük hát a vásárlást!

Karácsonyfát cserépben kell nevelni

A legjobb, ha olyan fát választunk, amely már csemete korától egy cserépben, vagy konténerben nő meg. Ha frissen kitermelt földlabdás fát tesznek cserépben éppen karácsony előtt, akkor nagy a veszély, hogy növényünk már az ünnepeket sem fogja kibírni. Ezt könnyen meg lehet állapítani, hogy a cserépbe helyezett föld friss-e vagy régi és a növény mennyire áll stabilan a cserében. A fenyő tűleveleit is megvizsgálhatjuk úgy, hogy kezünket végighúzzuk a fenyő hajtásán és ha néhány tűlevélnél több hullik le, akkor inkább ne vegyük meg azt a példányt!

Akklimatizáljuk a karácsonyfát

Annak érdekében, hogy a fa ne kapjon hősokkot, célszerű őket fokozatosan hozzászoktatni a lakás hőmérsékletéhez. Mivel a növények a téli hónapokban nyugalmi állapotban vannak olyan lenne számukra a meleg lakás, mintha minket is hirtelen a meleg nyár kánikula venne körül. Vásárlást követően a cserepes fenyőket néhány napig egy árnyékos, fagy-és szélvédett helyre tegyük, például egy pincébe vagy egy fedett teraszra.

Elhelyezés a lakásban

Mielőtt behoznánk a karácsonyfát az otthonunkba a cserepet gondosan tisztítsuk meg, célszerű a cserép alá alátétet tenni. A cserepes karácsonyfát lehetőségünk szerint a lakás egy hűvös helyre helyezzük, semmiképpen ne fűtőtest mellé. Ne legyen közvetlenül a bejárati ajtónál sem, nehogy huzatot kapjon. Fontos, hogy a gyökere ne száradjon ki, ezért általában minden második nap meg kell itatni a növényt. Miután bevittük a lakásba várjunk 2-3 órát az első öntözéssel, hogy a növény hozzászokjon a beltéri klímához! Ha van lehetőségünk, gyenge tápoldatot is adhatunk a kis fának, vagy naponta többször vízzel lepermetezhetjük, íly módon a tűlevelek nem fognak elhervadani.

Kiültetés a szabadba

Ünnepeket követően bármikor ki lehet vinni a fenyőt a szabadba, de ugyanaz a fokozatosság érvényes a kiültetésnél, mint a behozatalnál. A kertünkbe március közepétől szabad beültetni, amikor már komolyabb fagyokra nem lehet számítani. A növény meghálálja, ha ültetés előtt műtrágyát keverünk a földbe.

Ha szeretjük a természetes fenyő illatát és lelkiismeretünk nem engedi, hogy karácsony után kidobjuk a fenyőfát, a gyökeres növény vásárlása megoldást nyújt. Ahhoz viszont, hogy az a cserepes dísze lakásunknak túlélje az ünnepi időszakot és épségben kiültethessük a kertbe különleges figyelmet igényelnek!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!