szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz előkelő kaktuszkerted majd télen is!

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 11.


Egy igazán különleges kert létrehozásához bizony nem elég a könnyen elérhető és gondozható növények közül válogatni. Ehhez a projekthez olyan szépségek kellenek, amikkel nem csak a környezetünkben nem lehet találkozni, hanem még a különlegesek között is különlegesek.

Így lesz előkelő kaktuszkerted majd télen is!

Éppen ezért az egyik legmegdöbbentőbb vállalkozás az, ha kis hazánkban szeretnénk egy olyan egyedi kertet létrehozni, ahol büszke, és nagy kaktuszok díszítenek, a maguk tüskés valójában. Ez ugye nem egyszerű, hiszen nyáron – már ha van nyár – ugyan jól érzik magukat, ám a téli, tartós csapadékkal és a faggyal nem igazán tudnak mit kezdeni. Pontosan ez az, ami miatt elképednek az emberek, amikor egy-egy sudár kaktuszt pillantanak meg a hólepte kert közepén, ahogy zölden trónol a kemény mínuszokban.

Természetesen nem minden faj alkalmas arra, hogy kiültessük, és az sem mindegy, hogy milyen minőségű a rendelkezésünkre álló talaj. Ez utóbbit azonban viszonylag egyszerűen ki lehet küszöbölni: ültessük a kaktuszt egy nagyobb cserépbe, amiben biztosítani tudjuk a neki megfelelő közeget, majd cserepestől ültessük el a kertben.

 

Kötélkaktusz

 

Akik szeretnének egy szúrós óriást a kertjükben tudni, azoknak alkotta a természet a kötélkaktuszt. Ez a legnagyobb a télálló fajták között, így nem hiányozhat egy ilyen különleges kertből sem. Több fajuk is létezik, ám ezek közül nem mindegyik alkalmas a szabad földbe való kiültetésre, így erről mindenképpen tájékozódni kell, mielőtt beszerzünk egy ilyen növényt. A talajban szereti a homokos, sóderes közeget, és mindenképpen déli fekvést igényel. Ahhoz, hogy szép lehessen, érdemes számára napos, védett helyet biztosítani, ám még ebben az esetben is számolni kell azzal, hogy kiültetve a fejlődése lassú.

Fügekaktusz

Ezeknek a fajoknak sem mindegyike alkalmas a szabadföldi teleltetésre, méretüket tekintve valamivel elmaradnak a kötélkaktuszok mellett, de ez ne rettentsen vissza senkit a tartásuktól. Párnás megjelenésű növény, amire a legtöbb ember emlékszik, mivel nálunk is igen elterjedt. Nevét a terméseinek megjelenési formájáról, és azoknak szép, vöröses színéről kapta. Látványának fényét az is emelet, hogy a levelek zöldje mellett a tüskéi is színesek, mivel a kezdetben fehér tőrök a végükre bebarnulnak. Az egyik legelterjedtebb képviselője az Engelmann fügekaktusz, melynek telepei akár 50-120 centisre is megnőnek, hajtásai pedig elérhetik a 30 centis méreteket is. Igazi pompáját, mint minden kaktusz, akkor nyeri el, amikor virágba borul, és sárga szirmokkal lesz tele az egész növény. Érdekesség, hogy a fügéket meg is lehet enni, sőt, Délkelet – Arizonában kitűnő csemegeként tartják számon.

 

Hordó kaktusz

Ezek között a szépségek között is rejteznek olyanok, amelyek a kertünk díszeivé válhatnak, mivel a fagytűrésük akár a -23°C-ot°is elérheti. Arra sem lehet panasz, hogy nem elég mutatósak, mivel a Ferocactus hamatacanthus akár 60 centisre is megnőhet, ami nem éppen aprócska termet. Ráadásul szép, kerekded alakja, és gyönyörű virágai miatt is biztosan kedvelni fogjuk, arról nem is beszélve, hogy sem a kutya, sem a macska nem fogják bántani, mert az első találkozás után megtanulják, hogy a kaktuszokat bizony tisztelni kell.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia