szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz friss gyümölcsöd télen is!

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 15.


Már javában tart az őszi gyümölcsök szüretelése, lassan megtelik a kamra és a pince almával, körtével, szőlővel, dióval, mogyoróval és mandulával. Nem könnyű megvalósítani, hogy télen is friss gyümölcsökből falatozzunk. Nem lehetetlen, csak néhány évszázadokat átélt szabályt kell betartanunk.

Így lesz friss gyümölcsöd télen is!

Csakis teljesen egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt válogassunk ki a raktározásra. Almának, körtének lehetőleg maradjon meg a szára is. A szőlőből ollóval csípjük ki a hibás szemeket.

A raktározás helyét különös gonddal válogassuk ki. A legfontosabb, hogy a raktár hőmérséklete megfelelő legyen. Télen se süllyedjen fagypont alá a hőmérséklet, illetve ne legyen nagy a hőmérsékletingadozás. A legmegfelelőbb a plusz 3-5 fok körüli hőmérséklet. Ősszel, ha még melegek a nappalok, nyissuk ki éjszakára az ablakot, hogy ezzel ellensúlyozzuk a felmelegedést.Ha a helyiséget kiválasztottuk, gondosan tisztítsuk ki, ha lehet, fertőtlenítsük. A penészedés ellen jól bevált fertőtlenítés az ecetes vizes lemosás.

Az almát, a körtét, birset rétegekben polcokra rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. Ha nincs elegendő hely, akkor szellős ládába, dobozba is rakhatjuk, és a sorok közé papírt tegyünk. Ez azért szükséges, hogy az esetleg romló gyümölcs ne fertőzze meg a többit is.Aránylag kevés helyen tesznek el szőlőt, pedig ezt is lehet. A szőlőfürtöket párosával kössük egy erősebb fonalra, vagy rafiára, és a „fejjel lefelé”, természetes állásukkal ellentétben lógva rakjuk sorba egy rúdon. Ez azért szükséges, hogy a szemek jobban elkülönüljenek egymástól, ne fertőzze meg egyik a másikat. Ha nem tudjuk rúdra aggatni, akkor polcra is tehetjük a fürtöket jól elkülönítve egymástól.

Az ilyen formában elraktározott szőlőből még a következő év elején is fogyaszthatunk. A téli alma, körte és a birs a téli hónapokban is érik, amikor már raktárban van. A szőlő azonban nem, tehát csak az érett, egészséges fürtöket használjuk tárolásra.

A dióval és a többi száraz gyümölccsel nincs különösebb gond, száraz, hűvös helyen tároljuk őket.

Kapcsolódó cikk:

Amikor a szomszéd is utánoz! Gyümölcsös a kert valódi dísze

 


 

 
Hozzászólások (2)

Éva Shenandoah Barna
2014. márc. 19. (3 187 napja)
A szőlőt úgy is el lehet tenni télire, hogy fokhagyma gerezdeket teszünk közibéjük és szellősen újságpapírba csomagoljuk. A fokhagyma fitocinda hatásának köszönhetően a legjobb baktérium ölő gyógyszerünk. A vírusok és baktériumok természetes orvosa a vöröshagymával és más hagymafélékkel együtt. Értékesebb az élő fokhagyma, mint maga a penicilin, vagy bármilyen toxikus szer, amit az orvos ír receptre. Hogy a szervezet soha ne nélkülözze, ezért az elkészült ételhez a fogyasztása előtt, mindig szeljenek bele (vagy használjanak fokhagymaprést) fokhagyma gerendeket és egy cikk vöröshagymát, még akkor is, ha azokat belefőzték az ételbe. Teljesen megbolondítja az étel ízét, majd 5 perc állás után fogyasztható az étel. Üdvözlettel: Éva Shenandoah Barna
Tavasi Zoltánné
2013. okt. 22. (3 335 napja)
A gyümölcseltartáshoz szeretnék egy-két mondatot hozzáfűzni: az alma polcokon eltartható szinte a következő nyárig, a körte viszont hamar túlérik, ha a fáról leszedjük. Mindenkinek tudom ajánlani, ha van a hűtőszekrényében hely, ott tárolja a körtét, így akár 2 hónapig is fogyasztható. Ez persze függ attól, milyen érettségi szakban szedték le a fáról, valamint a körte fajtájától is. Az a kb 5 Celsius fok lassítja az utóérés gyorsaságát. Az almát is tartsuk lehetőleg hűvös helyen. Régen a pincében tárolták, ma már nem valószínű, hogy sok embernek lenne tárolásra alkalmas pincéje.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia