szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz harmonikus díszkerted!

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 24.


Hazai madaraink legtöbbje állandó itt fészkelő lakója a kertjeink, de a téli időszakban különös vendégmadarak is megjelennek. Ilyen téli vendég a csonttollú, mely a nyíresekben, az északi fenyőerdőkben, télen lehúzódik az alacsonyabb tájakra, parkokban, ligetekben keresi az eleséget.

Így lesz harmonikus díszkerted!

A madárbarát kertek növényzete gazdag táplálékban, és olajos magvakkal megtöltött etetőkkel várja az élőlényeket.
A hóborította kertekben is találunk mindig tennivalót: száraz ágak levágása, hó eltakarítása, a tujákat, fenyőket megterhelő hó lerázása, ez mind folyamatos feladat lehet.

Enyhe télen, már februárban nyílik a pirosló hunyor. A kert félárnyékos, árnyékos részének, üde talajába ültessük. Hóolvadás után az évelőágyásokról távolítsuk el a szármaradványokat, száraz leveleket, hogy a frissel előtörő hajtások, hagymás virágok szabadon fejlődjenek. A díszcserjék, díszfák téli lemosó permetezése kedvező időjárás esetén elvégezhető. Enyhe napokon megkezdhetjük a cserjék metszését. A bokorrózsákat minél jobban visszavágjuk, annál erőteljesebb virágos hajtásokat hoznak.  A kúszórózsáknál csak némi ritkítás, igazítás szükséges.

Március legkedvesebb kora tavaszi díszcserjéje az aranyfa, aranyvessző. Mint általában a virágos cserjék, ezt is napos helyre ültessük, csak abban az esetben virágzik gazdagon. Mivel aranysárga virágai a vesszők teljes hosszában nyílnak, csak elnyílás után vágjuk vissza a nagyon hosszúakat. A fagyérzékeny növényekről bontsuk le a téli takarást. A bokor és a kúszórózsák, a díszcserjék, díszfák metszése még elvégezhető. A jól megtervezett nyári virágágy tavasztól őszig virít, díszit. Tervezéskor figyelembe kell venni a kifejlett növények méretét, a levelek és a virágok színárnyalatát és az illatát.

A kerti tulipán hibridek különböző fajtái díszlenek. A színskálában a kék kivételével minden szín megtalálható. A kisebb termetű, ún. botanikai tulipánok virágzása április első napjaiban kezdődik, a magasabb kerti tulipánok némelyik májusban díszeleg.

Az első fűnyírásra is ebben a hónapban kerülhet sor. A gyep kipusztult részeit pótoljuk gyeptéglával. Örökzöldeket, díszcserjéket, díszfákat a hónap közepéig még telepíthetünk. A rózsákat virágzást serkentő tápoldattal öntözzük meg. A dézsás növényeket lassan ki lehet tenni a szabadba.

A nárciszok a magashegyek nyirkos rétjein honosak. A vad fajok nemesítésével igen sok fajta keletkezett. A kínált választékban ma már a sárga minden árnyalata megtalálható. Nagy a változatosság formájában és a méretében is. Az évelőágy csak gyommentesen szép, s a májusi esőtől a kert minden pontján felütik a fejüket a gyomnövények. Ilyenkor van a legtöbb munka a kertben: a balkonládák beültetése, fűnyírás. Az állandó helyükre elvetett, sűrűn kikelt növényeket ki kell ritkítani. Most már a dáliagumók is állandó helyükre ültethetők.  A gyepápolás az egyik legfontosabb kerti munka: talajlevegőztetés (gereblyézés), a kipusztult részek pótlása, gyeptéglával, illetve friss magot szórjunk a kihalt részre.

A kert királynője az elegáns liliomfa. Mélyrétegű, tápdús, kissé savanyú talajt igényel. Védett fekvésbe, félárnyékba ültessük, mert a késői fagy a virágzatot tönkreteheti. Az egynyári virágpalánták nagy választékát találjuk a piacon. A jól megtervezett virágágy egész nyáron dísze a kertnek. A helyét érdemes úgy maghatározni, hogy minél többet gyönyörködhessünk a látványukban.
A pázsitunk rendszeres nyírása és öntözése mellett a tápanyag-utánpótlásról is gondoskodjunk.

Egy védett fekvésű, napos terasz tulajdonképpen szoba a szabadban, jól esik ücsörögni a virágok között. A terasz és a balkonvirágokat hetente tápoldatozzuk. A nagy júniusi melegben csak kora reggel vagy este szabad öntözni. Mielőtt nyaralni indulnánk, az edényekben nevelt növényeket helyezzük egy védett, árnyékos helyre, a gyepet pedig megnyírva, jól beöntözve hagyjuk ott.

Az elnyílt egynyári és évelő virágokat visszavágva serkenthetjük újabb virágzásra. A dáliák csúcsvirága nagyobbra nő, ha a főhajtás alatt lévő oldalhajtást eltávolítjuk.

Nyár végére az egynyári virágok nyílása csúcsát éri. A legtöbb egynyári virágok már magot is érlelnek, a következő évi kiültetéshez gyűjtsük össze a szaporítóanyagot. Az évelő növények tőosztással való szaporítása most augusztusban végzendő, hogy a hideg beálltáig jól begyökeresedjenek. Új gyep telepítésére ez a hónap a legkedvezőbb, rendszeres öntözés mellett hamar kikel és megerősödik a fű. A fehérliliom több évig is egy helyen maradhat, de ha mégis új helyre szeretnénk ültetni ez az időszak alkalmas rá.

A szeptemberi kertünk mutatós, a fagyokig nyíló virága a dália. A nemesítők munkája nyomán keletkezett hibridek fantasztikus alakgazdagsága, szín és formaválasztéka tette kedveltté őket. Bőséges öntözést igényelnek, ha nagyobb virágfejekre vágyunk, akkor az oldalbimbókat vágjuk le metszőollóval, vagy csípjük le kézzel.

A lomlevelű örökzöldek, fenyőfélék ültetésére ez a hónap a legalkalmasabb. Fűmagot vetni, gyepfelújítást végezni, évelő virágokat ültetni vagy tőosztással szaporítani még ebben a hónapban is lehetséges. Hogy következő évben virágozzon a nárcisz, tulipán, krókusz, jácint, most ültessük el a hagymáit.

A díszcserjék, díszfák ültetésére az ősz (október) a legkedvezőbb. A faiskolákban is ilyenkor a legtöbb a választék. A fagyok beállta előtt vigyük védett helyre a muskátlit, leandert, kékliliomot, fuksziát. A gumósbegónia, dália gumóit szedjük fel és száraz, szellős helyen tároljuk. Még most elültethetők a hagymás kerti virágok. A százszorszép, az árvácska jól tűrik a telet, az ősszel kiültetett palánták korábban és gazdagabban virágzanak.

A sziklakert elnyílt, száraz virágait vágjuk vissza, a besűrűsödött töveket szedjük szét és ezekkel pótoljuk az üres részeket.

Dísztökökkel díszíthetjük az őszi teraszokat, kerteket. Ha van elég hely a kertben, és mi magunk nem termeltünk nagyméretű tököt, azokat a piacon megvásárolhatjuk. A lehulló lombot folyamatosan gereblyézzük össze a gyepről, terítsük az évelőágyásra, és a fagyérzékeny növényeket védjük vele. A sziklakertet is tegyük rendbe a tél beállta előtt. Az elnyílt, elszáradt virágzatot vágjuk le, az előforduló gyomnövényeket távolítsuk el, kedvező időjárás esetén még ültethetünk díszcserjét, díszfát. A mediterrán tájakról származó fagyérzékeny növényeket (gránátalma, babér, füge) lombtakarással védjük a hidegtől.

És végül a decemberi hideg tél is tartogat meglepetéseket, a díszcserjék és a díszfák szép rajzolatú ágrendszere a téli kertben érvényesül igazán. Különösen a termésükkel díszítők, a berkenyék, a madárbirsek, a sóskaborbolyák a csipkebogyó tűzpiros termései szereznek örömet nemcsak a szemnek, de a madaraknak is.  Azokat a fenyőféléket, amelyeket a hó nyomása deformálna, lazán kötözzük körbe. A madáretetőket rendszeresen töltsük fel olajos magvakkal, só-mentes szalonnával.

Kapcsolódó cikk: Nyárfarügyből testápolót? Miért ne!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!