szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz kék a hortenzia virága!

Mártha Izabella, 2014. jún. 23.


A hortenzia egyszerre méltóságteljes, dicsőséges, újszerű és régimódi. Nem hiába, hiszen mára már nem csak a régi, vidéki házak tipikus kerti növényei, hanem a modern kertekben is megtalálhatók kiültetve a szabadban, vagy cserepes díszként a teraszokon!

Így lesz kék a hortenzia virága!

A cserepes hortenzia nem önálló botanikai faj, hanem azonos a Saxifragaceae családból származó kerti hortenziával (Hydrangea macrophylla). Ezeket azonban üvegházban termesztik és virágzó dísznövényként cserepekben forgalmazzák a kereskedők. Két típusa van: az egyiknek gömb alakú ernyő virága van, a másiknak lapos, tányér alakú (lacecap).

Hortenzia gondozása

A virágzó hortenzia ápolásához néhány dolgot érdemes betartani: a legfontosabb, hogy nehezen viseli el a meszes talajt! Ezért ajánlatos ültetéskor rododendron vagy azálea földet használni, és lágy vízzel öntözni. Kemény csapvíz használatára egy idő után a sárga, klorotikus levelek fejlődnek. A legjobb az esővízzel öntözni, amit érdemes hordóban összegyűjteni és állni hagyni. Ahhoz, hogy a hortenzia jól fejlődjön nem kell más, mint márciustól augusztus kéthetes időközönként speciális kertészeti műtrágya adagolása. A csúcsrügyekből feljlődnek a virágok, ezért a hajtásokat nem kell levágni, csak az elvirágzott barna bogernyőt és az elszáradt fás részt távoítsuk el. Ha a hortenzia nagyon megnyúlt és teljesen visszavágjuk akkor a következő évben nem fog virágot hozni.

Ideális elhelyezkedése szabadban és lakásban

A hortenzia nagy, zöld levelei sok nedvességet párologtatnak el, ezért gazdagon kell őket öntözni. A legfontosabb, hogy mindig nedves legyen a talaja, de a pangó vizet kerüljük. Cserepes növényeinknek, amelyeknek a levelei kókadnak merítsük egy pár percre víz alá.

A hortenzia a félárnyékos, árnyékos és szélvédett helyet kedveli. Kiültetésénél vigyázzunk, mert a közvetlen déli napsütésben, az erős napfény égési sérüléseket okozhat. A lakásban tehetjük világos helyre, itt nem érheti őket közvetlen napsütés.

Tipp: Ha a cserepes hortenziát hűvösebb helyen tartjuk, például a lépcsőházben, vagy a hálószobában a virágzása nagyon sokáig eltarthat!

Hortenzia teleltetése cserépben

Mivel a növények télen elveszítik a leveleiket, egy sötét pincében, ahol a hőmérséklet 5 fok körül van át lehet teleltelni. Ügyeljünk arra, hogy a föld ne száradjon ki teljesen, ezért rendszersen öntözzük a cserepet egy kis vízzel! Amikor az első levélrügyek megjelennek, vigyük a növényt világos helyre, ha viszont korán ültetjük ki a szabadba a fiatal hajtásokat védjük meg takarással a késői fagyoktól!

Hogy lesz kék a virágok színe?

"Miért színeződik el a kék virágú hortenziám rózsaszínre?" Ílyen és hasonló a kérdések sokaságát teszik fel szakértőknek.

Trükk: ahhoz, hogy a hortenzia kék színanyagot termeljen a gyökerken keresztül alumíniumot kell a földből felvennie. Ez csak akkor működik, ha savas a talaj kémhatása.

Megoldás: savanyú talajba ültessük a növényeket (azálea vagy rododendron föld), lágy vízzel öntözzünk és minden egyes öntözéshez adjunk 3-5 gramm timsót egy liter vízhez.

Másik módszer, ha alacsony foszfortartalmú és magas káliumtartalmú műtrágyát használunk, pl. Volldünger® Granulátum kertészeti műtrágyát, akkor is kék hortenziát kapunk.

Alternatív megoldás lehet, ha a reggeli kávézás után a kávézaccot nem dobjuk ki a kukába, hanem összegyűjtjük és a hortenzia talajába bekeverjük.

Ki a kertbe!

Amikor a hortenzia kezdi a cserepet kinőni, akkor ki kell ültetni a szabadba. Legkényelmesebb ezt tavasszal tenni, akkor őszig jól begyökeresednek. Döntő fontosságú a kiültetés helyszíne: napfényes hely helyett árnyékos, félárnyékos helyre, északi vagy a nyugati oldalra ültessük ki a hortenziát. A keleti oldal veszélye a késő tavaszi fagyok, ami károsíthatja bimbókat és a oldalbimbókat. Hortenziának egy laza, humuszban gazdag, savanyú kémhatású talajra van szüksége, meszes talajokon nem érzi jól magát.

Betegségek és kártevők

Sajnos a hortenzia igen érzékeny a különböző kártevőkre és gombákra. Ha szobanövényként tartjuk, akkor érdemes rendszeresen a levélfonákot átnézni és takácsatkák jelenlétét ellenőrizni. Ezek a száraz lakásokban, különösen a téli hónapokban szaporodnak el könnyen. Kint a szabadban a leggyakoribb hívatlan vendég a levéltetű. Ezen túlmenően a hortenzia gyakran szenved a szürkepenésztől, lisztharmattól és a különböző levélfoltosságoktól, melyek gyógyítására megoldást nyújt a Kertdoktor!

Kapcsolódó cikk: Kis kert mégis nagy öröm

 
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. jún. 24. (2 892 napja)
Nagyon szeretem


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia