szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz örömteli a hagymások ültetése

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 19.


Hasznos praktikák következnek a krókusz, nárcisz, tulipán ültetésének megkönnyítéséhez.

Így lesz örömteli a hagymások ültetése

A hagymás virágok elültetésnek is élvezetesnek kellene lenni. Ezért érdemes beszerezni ehhez megfelelő eszközöket, különösen ha nagyobb mennyiséget szeretnénk elültetni. Ha a talaj laza szerkezetű és nem kavicsos akkor máris dolgozhatunk a kézi lapáttal vagy hagymaültetővel.

A hagymaültető a legtöbb virághagymához megfelelő. Ennek segítségével ki tudjuk emelni a földet az ültetendő hagyma helyéről.

A kovácsolt változattal szintén kiemelhető a föld. A stabil erős szerszám könnyű, illetve nehéz, kötött talajon egyaránt megkönnyíti az ültetési munkát.

A nagyon kemény talaj esetén hosszúnyelű hagymaültető jelenti a jó megoldást, amely a lábtámasz révén lehetővé teszi, a könnyed ültetést.

A hosszú nyelű ültetőfa a nyél hosszúságával, illetve a fémből észült kemény hegyével biztosítja, hogy az eszköz könnyebben mélyre hatoljon a földbe. Elsősorban a köves talaj esetén jó választás. Ha a talaj laza szerkezetű, akkor elég lesz a szokványos rövid nyelű változat is.

Virágmintákat is létrehozhatunk az ágyásban. Először az ágyás felületén pálcával vagy homokkal rajzoljuk ki a kívánt mintát, majd ennek alapján helyezzük a földre a virághagymákat, és csak azt követően ültessük el minden hagymát.

Az ültető-lyuk mélysége a hagyma magasságának a duplája kell legyen. A minta kialakítása után hátulról előre, illetve bentről kifelé haladva ültessünk.

A már beültetet területet valamivel jelöljük meg, nehogy véletlenül valami oknál fogva esetleg kiássuk a földbe elültetett hagymákat.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyep színes virágos legyen, akkor ültethetjük csoportokba a kisvirágú nárciszt, krókuszt, a hóvirágot vagy gyöngyikét. Ehhez ásóval vágjunk ki egy gyeptéglát, emeljük ki, majd még egy kevés földet is szedjünk ki. A virághagymákat helyezzük a gödörbe, távolságot hagyjunk közöttük, takarjuk be földdel, helyezzük vissza a gyeptéglát és jól tapossuk meg. Végül alaposan öntözzük meg, hogy a föld beiszapolódjon.

Rendezetlenül szétszórva a gyepben szépen mutat pl. a vad tulipán, a vad krókusz, a kockásliliom vagy a törpe nárcisz. Különösen természetes hatás érünk el, ha a hagymákat csak úgy szétszórjuk, ültetőfa segítségével elültetjük, majd végezetül megöntözzük.

A tulipán hagymája sajnos kedvenc eledele a pocoknak. Ezért mindenképpen tegyük meg a szükséges óvintézkedést. Mivel a rágcsáló alulról közelíti meg a táplálékot, használjunk nyúlhálóból készített védőkosarat. A drótkosár olyan magas legyen, hogy majdnem a föld felszínéig érjen. A méretre vágott drótháló végeit dróttal zárjuk le, különben a pocok átbújhat a nyílásokon. Óvatosan dolgozzunk, hogy a drót meg ne sértse a kezünket.

Kapcsolódó cikk: A havasok sztárjai
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia