szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz profi egynyári virágágyásod!

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 22.


Pompás egynyári virágágyás kialakítása, amit a szomszéd is csak tátott szájjal figyel! Az egynyári dísznövények botanikai értelemben egy vegetációs időszak alatt kifejlődnek, virágoznak, magot érlelnek, majd elpusztulnak. E növények egy része származási helyén – trópusi, szubtrópusi területeken – azonban évelő növény vagy cserje.

Így lesz profi egynyári virágágyásod!

 Mind egy kisebb kertészet beültetése, mind a virágágyások kialakítása vagy az erkélyünk, teraszunk edényeinek beültetése előtt készítsünk tervet a helyi adottságok megfigyelésével. Figyelembe kell venni a beültetni kívánt területünk klíma és fényviszonyait, ez által elkerülhetünk olyan hibákat, hogy árnyékos helyre napfénykedvelő, illetve napos helyre árnyéktűrő növényeket ültessünk, vagy például huzatos helyen könnyen károsodó növényeket próbálunk nevelni, melyek eredménye biztosan lehangoló lesz.


Készítsünk geometrikus formájú és szabálytalan virágágyformákat, melyeknek alkalmazásával természethű virágfoltot lehet kialakítani. Ezen ágyásoknál nem cél a szabályszerű kiültetés, inkább foltokba rendezzük az egyes növényeket. Már nem kell annyira szigorúan venni azok pontos magasságát, habitusát, de be kell tartani azt az alapszabályt, hogy mindig a magasabb növény kerüljön hátra, és elé az alacsonyabb. A border ágy az előzővel ellentétben csak egy oldalról látható, mert valamilyen épített fal kerítés vagy sövény előtt helyezkedik el. Ebben az esetben a magasabb növényeket hátra, az alacsonyabbakat előreültetjük.


Közterületeken is találkozunk virágágyásokkal, itt a nagyobb méretek miatt a geometrikus megformálás célszerű. Megkülönböztetünk ún. rabatt ágyakat, melyek több oldalról láthatóak, általában ezeket út vagy pázsit határolja. Készülhet szegélyezéssel vagy anélkül. Az ültetés során a magas növényeket az ágy közepére, az alacsonyakat az ágy szélére helyezzük. Természetesen az egynyári növények mellett, elsősorban vezérnövényként használhatunk évelő növényeket is, melyeket nem kell minden évben újraültetni (pl. az évelő díszfüvek).


A két szabályos ültetési változat mellett találkozhatunk még a mozaikággyal, amely szabálytalan kiültetési forma. Több növényből színfoltokat alakítanak ki oly módon, hogy azokat idomokra osztják fel, melyekbe egy-egy fajta növényei kerülnek. Egységes kiültetés során a virágágyat egy fajtával ültetik be, főleg geometrikus alaprajzú ágyak kiültetésénél alkalmazzák. Nagyvonalúságot, ünnepélyességet kölcsönöz. Lényeges, hogy a virágok egyforma magasságúak és színűek legyenek. Az egyik legnehezebb és leginkább munkaigényes kiültetési forma az ún. Millefleure ágyás, ahol a különböző fajú és fajtájú virágok egyenként állnak egymás mellett, minden új sornál eggyel eltolva találhatóak.


Nyári balkonládáink, dézsáink beültetése a hely adottságán kívül elsősorban képzelet és ízlés kérdése. A földön elhelyezett edényekbe elsősorban felfelé törő, illetve párnás, bókoló habitusú növényeket ültessünk, hiszen ezek látszódnak legjobban. Szemmagasságban vagy afelett lévő balkonládákban, függőkosarakban csüngő növényeinket egészíthetjük ki bokros vagy felfelé növekvő virágokkal. Dézsáinkat, edényeinket beültethetjük egyféle növényekkel. Vegyes beültetésű növényeknél a tervezés során figyeljünk arra, hogy egy ládába azonos igényű növények kerüljenek.


A földön álló edény közepére gyakran felfelé törő növényeket, melléjük bokros növekedésű, míg az edény szélének eltakarására csüngő virágot ültessünk. Balkonládáin, dézsáink beültetése után, ha még mindig üresnek érezzük a teret, függőkosarak, fali-tartók felhelyezésével kísérletezhetünk. Födémbe, illetve falba történő felhelyezésénél nagyon kell figyelni a megfelelő, stabil rögzítésre, hiszen egy beöntözött ámpolna nagy súllyal bír. Mivel ezek általában szemmagasság felett helyezkednek el, előnyös a csüngő növények használata.
 

Kapcsolódó cikk:

Ez a módi: újdonságot a balkonládába!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!