szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz stílusos a nyílászáród!

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 22.


Az ajtó és ablakvásárlás első lépése, hogy eldöntjük, milyet is szeretnénk. Aki azt hiszi, hogy ez nem is nagy kihívás, hiszen túl sok variáció nincs, az nagyot téved. A mai technológiáknak köszönhetően szinte mindent meg lehet csinálni, amit csak szeretnénk, csupán pénz kérdése a dolog.

Így lesz stílusos a nyílászáród!

Ám ahhoz, hogy egyedi nyílászáróink legyenek, hogy tükrözzék a személyiségünket, nem kell feltétlenül vagyonokat költeni, elég, ha egy kicsi időt szánunk arra, hogy összeválogassuk a nekünk legjobban tetsző darabokat, kiegészítőket, megoldásokat.

Forma

Első körben azt kell eldönteni, hogy milyen formájú ablakokat és ajtókat szeretnénk. Ahhoz, hogy egységes, harmonikus képet mutasson a ház, vagy a lakás nem árt, ha a nyílászárók ugyanolyan, de legalábbis hasonló stílusúak. Ha kivétel van, az se legyen általános, inkább csak egy-egy renitens ajtóval vagy ablakkal számoljunk. Hogy milyen formák közül válogathatunk? Senkit nem lep meg, hogy az első helyen a megszokott, szögletes kivitel szerepel.

Ezt nagyon magyarázni sem kell, hiszen jellemzően ilyen formára tervezik a lakások és a házak nyílászáróinak helyét. Ha azonban eltérőt szeretnénk ettől, akkor ott inkább az ablakokkal szoktak játszani. Pedig megtehetjük ezt az ajtókkal is, csak egy kicsit megdobja majd a kiadásainkat. A kerek kivitelek nagyon mutatósak, és nyugalmat, teljességet sugároznak. De akár ovális formákban is gondolkodhatunk, csak le kell gyártatnunk az álmainkat. Arra azonban figyeljünk oda, hogy mit is kérünk, mert nem elég, ha valami szép és különleges, az sem baj, ha a funkcióját maradéktalanul és praktikusan ellátja.

Nyitás

Ez a másik nagy variálási lehetőség. A nyitás technikák is egyre szélesebb skálán mozognak, ami azt eredményezi, hogy igencsak egyedi és meghökkentő megoldásokat tudunk elérni. A hagyományos kitárós ablakok és ajtók mellett nagyon népszerűek a toló kivitelek is. Ezek közül a drágább esetében a felület a falban el is tűnik, de az is megoldható, hogy a fal mellett legyen elcsúsztatva az ajtó, vagy az ablak. Ennél már jóval modernebb a harmonika kivitel. Ez ajtó esetében megszokott, de mi most nem a műanyag, vagy jobb esetben fa szobabejáratokra gondolunk.

Léteznek olyan megoldások is, melyeknél lehetőségünk van arra, hogy egyedi, nekünk tetsző méretű ablakokat, vagy teraszajtókat gyártassunk. Ekkor egy harmonikaszerű nyitási módot alkalmaznak, ami leporellószerűen összecsukható, normál méretű, vagy attól eltérő ajtószárnyakból áll. Ebben az esetben ráadásul, ha kitárjuk az akár 6-8 méteres ajtót vagy ablakot, akkor a keretek sem rontják a kilátást, és gyakorlatilag el tudjuk tűntetni a falat.

Kivitel

A harmadik nagy lehetőség az egyediség eléréséhez lényegesen olcsóbb lehet az előzőeknél. Itt arról van szó, hogy szeretnénk-e, hogy az ablakok és ajtó fából, vagy műanyagból készüljenek. Az ablakok esetében kisebb a variációs lehetőség, inkább csak az üveg tényleges, vagy látszólagos osztásával lehet játszani. Az ajtóknál azonban sokkal szélesebb a paletta. Először is, lehet tömör, üvegezett, vagy éppen teljesen üveg. Ez utóbbiaknál a betét, vagy az ajtó lehet átlátszó, vagy füstüveg, de az is megoldható, ha színes kivitelt szeretnénk. A mintázások, rárakott díszelemek és az esetleges áttört csipkedíszek olyan egyedi kiviteleket tesznek lehetővé, hogy nem kell attól tartanunk, hogy egy idegen lakásba belépve szembetaláljuk magunkat az otthoni ajtóinkkal.

Kapcsolódó cikk:

Tervezzünk szép és használható lépcsőt!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!